Yeni araşdırmalar göstərir ki, bəzi sadə qidalar tip 2 diabet xəstələrinin qan şəkərini tənzimləməyə yardım edə bilər. Foodinfo.az Aif.ru-ya istinadən xəbər verir ki, Nature Metabolism jurnalında dərc olunan işdə beynəlxalq alimlər cholin maddəsinin (əvvəlcə B4 vitamini kimi tanınırdı) insulinə qarşı müqaviməti azaldaraq, qan şəkərinin stabilləşməsinə təsir etdiyini müəyyən ediblər. Cholin insan orqanizmi tərəfindən istehsal olunsa da, kifayət qədər deyil, buna görə də rasionla qəbulu vacibdir — gündəlik norma 0,5–1 qramdır.
Tədqiqatçılar göstəriblər ki, bağırsaqdakı bakteriyalar cholindən trimetilamin (TMA) istehsal edir. TMA immunitet sistemində iltihab proseslərini gücləndirən və insulinin təsirini zəiflədən IRAK4 zülalı ilə qarşılıqlı təsir göstərir. Bu zülalın fəaliyyəti bloklandıqda, insulin reseptorlarının işində bərpa baş verir, qan şəkəri isə azalır. Effekt həm insan hüceyrələrində, həm də siçanlarda sübut olunub.
Belçikanın Luvend Universitetindən professor Pатрис Кани bildirib ki, “Bizim qidalanma vərdişlərimiz bağırsaq mikroblarımızı formalaşdırır və onların yaratdığı molekullar iltihabla mübarizə apararaq metabolik sağlamlığı yaxşılaşdırır. Bu, düzgün qidalanmanın birbaşa faydasıdır.” Imperial College London-dan professor Mark-Emmanuel Duma əlavə edib ki, “Bu yeni mexanizm göstərir ki, mikrobiom yanlış qidalanmanın zərərli təsirlərinə qarşı qoruyucu rol oynaya bilər.”
Cholin ən çox yumurta sarısında, toyuq ətində, krevetkada, moruq, losos və digər balıqlarda, fıstıq, soya paxlası, yulaf branı, həmçinin mal, donuz və qoyun ətində mövcuddur. Alimlər bildirirlər ki, bu məhsulların rasiona daxil edilməsi insulinə qarşı müqaviməti azaltmaq və diabetin fəsadlarını önləmək üçün yeni yanaşma ola bilər.






