Aralıq dənizi pəhrizi sağlamlığı qorumaq və ömrü uzatmaq üçün dünyada ən çox öyrənilən və tövsiyə olunan pəhrizlərdən biridir. Yunanıstan, İspaniya və İtaliya da daxil olmaqla, Aralıq dənizi ətrafındakı ölkələrin ənənəvi yemək vərdişlərinə əsaslanır.

Aralıq dənizi pəhrizinin əsas prinsiplərinə tərəvəz, meyvə, zeytun yağı, az yağlı süd məhsulları, qoz-fındıq və balıqların orta səviyyədə istehlakı daxildir. Eyni zamanda, qırmızı ət, şəkər və işlənmiş qidaların istehlakını məhdudlaşdırmaq tövsiyə olunur.

Aralıq dənizi pəhrizinin mühüm cəhəti müxtəlif rəngli tərəvəz və meyvələrin istehlakıdır. Bu, bədəni ürək-damar xəstəlikləri və digər xroniki xəstəliklərin inkişaf riskini azaldan vacib vitaminlər, minerallar və antioksidantlarla təmin edir.

Aralıq dənizi pəhrizində əsas yağ mənbəyi olan zeytun yağı, oleik turşusu kimi tək doymamış yağ turşuları ilə zəngindir. Onlar qan xolesterinin səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir, bu da ateroskleroz və digər ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini azaldır.

Aralıq dənizi pəhrizi həmçinin balıqların, xüsusilə də omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngin olan dəniz balıqlarının müntəzəm istehlakını nəzərdə tutur. Onlar beyin və ürək-damar funksiyası, həmçinin iltihab və immun reaksiya üçün vacibdir.

Orta dərəcədə şərab istehlakı da Aralıq dənizi pəhrizinə xasdır. Çoxsaylı tədqiqatlar göstərmişdir ki, şərab da daxil olmaqla, alkoqolun orta səviyyədə istehlakı ürək-damar xəstəliklərinin inkişafı və ondan ölüm riskinin azalması ilə əlaqələndirilir.

Fiziki fəaliyyət də Aralıq dənizi pəhrizinin mühüm tərkib hissəsidir. Ənənəvi olaraq, bu pəhrizə riayət edən insanlar gəzinti, bağçılıq və digər fiziki fəaliyyət növləri də daxil olmaqla aktiv həyat tərzi keçirirlər.

Ümumilikdə, Aralıq dənizi pəhrizi zəngin və müxtəlifdir, ümumi sağlamlığa və uzun ömürə kömək edən müxtəlif qidalar təklif edir.