Gündəlik qidalanmada bəzi məhsulların həddindən artıq istehlakı psixi sağlamlığa mənfi təsir göstərə bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, dietoloq Mariyat Muxina bildirir ki, şəkərli qazlı içkilər və şirniyyatların çoxlu miqdarda qəbulu depressiyanın yaranmasına səbəb ola bilər.
Ekspertin sözlərinə görə, insan orqanizmində “xoşbəxtlik hormonları” mövcuddur: dofamin, serotonin, endorfin və oksitosin. Serotoninin 70%-i əsasən bağırsaqda sintez olunur, dofamin isə motivasiya hormonudur. Həddindən artıq şəkər və emal olunmuş məhsullar bu hormonların normal sintezini pozur və əks təsir yaradır.
Muxina əlavə edir ki, depressiyaya səbəb ola biləcək digər məhsullar arasında maya ilə hazırlanmış çörək və digər un məmulatları var. Çörəkdə istifadə olunan mayalar bişirilmə prosesində ölməyən tiplərdirsə, onlar da bağırsaq mikroflorasına mənfi təsir göstərə bilər.
Bu səbəbdən, dietoloqlar bir çox insanın hazır çörək əvəzinə, maya ilə hazırlanan təbii xəmirdən istifadə etməyə keçdiyini qeyd edirlər. Belə yanaşma həm psixi sağlamlığı qorumağa, həm də bağırsaq florasını dəstəkləməyə kömək edir.






