Südün təzə olmadığını və ya xarab olduğunu dadı, qoxusu, görünüşü və teksturası vasitəsilə asanlıqla müəyyən etmək olar. Foodinfo.az südün təzə olmamasını göstərən əlamətləri qeyd edir:

1. Qoxusu 

Təzə südün yüngül, neytral və xoş bir qoxusu olur. Əgər süd turş, kəskin və ya pis qoxu verirsə, bu, xarablıq əlamətidir.

2. Dadı turşu və ya acıdırsa

Südü içərkən dadı turş, acı, metal dadı verirsə, bu onun artıq pozulduğunu göstərir.Təzə süd yumşaq, yüngül şirin və neytral dadda olur.

3. Görünüşündə çökmə və ya qatılıq varsa

Süd normalda axıcı və tünd ağ rəngdə olur. Əgər topa-topadırsa, çöküntü varsa, və ya qatıq kimi qatılaşıbsa, bu onun xarab olduğunu göstərir.

4. Qaynadarkən kəsilirsə

Südü qaynadanda kəsmə, topalanma və su ayrılması baş verirsə, bu, südün artıq turşuduğunun göstəricisidir.

5. Şəffaflığı itibsə

Təzə süd şəffaf olur. Əgər çox bulanıq və yapışqan görünürsə, bu da xarablıq əlamətidir.

Pasterizə olunmamış (xam) süd daha tez xarab olur və gigiyenik risk daşıyır. Südü buzdolabında saxlayın və açıldıqdan sonra 2-3 gün ərzində istifadə edin.

Südün tez xarab olmaması üçün təmiz şüşə qabda saxlayın. Soyuq zəncirini pozmadan soyuducuda (4°C-dən aşağıda) saxlayın. Əgər şübhəniz varsa, qətiyyən istifadə etməyin, çünki xarab süd mədə bulanması, ishal və qida zəhərlənməsi yarada bilər.