
Yüksək qan təzyiqi dünyada milyonlarla insana təsir edən ümumi sağlamlıq problemidir və ürək xəstəliyi, insult və böyrək xəstəlikləri kimi ciddi sağlamlıq problemlərinə səbəb olur.
Ancaq yüksək təzyiqə nəzarət etmək üçün dərmanlarla yanaşı təbii üsullar da var.
Qidalanma vərdişləri qan təzyiqinə əhəmiyyətli dərəcədə təsir edir və onu balanslaşdırmağa kömək edir.
Foodinfo.az təbii yolla təzyiqi aşağı salaraq hipertoniya riskini azaldan 3 möcüzəvi qidanı təqdim edir:
1. Kələm
Kələm kalium, maqnezium və liflə zəngin qidadır. Bu maddələr qan təzyiqini balanslaşdırmağa kömək edir.
Kalium: Qan damarlarını rahatlaşdıraraq qan təzyiqini aşağı salmağa kömək edir.
Lif: Həzm sistemini tənzimləyərək dolayı yolla ürək sağlamlığını yaxşılaşdırır.
Araşdırmalar göstərir ki, kələm istehlakı qan təzyiqini aşağı salmaqda dərmanlar qədər təsirlidir.
2. Qaragilə
Qaragilə antioksidantların və flavonoidlərin zəngin mənbəyidir. Tərkibindəki antosiyaninlər damar sağlamlığını yaxşılaşdırır və qan təzyiqini tarazlaşdırır. Qan damarlarını genişləndirərək qan axını artırır və yüksək təzyiq riskini azaldır.
Hüceyrələrdə oksidləşdirici stressi azaldaraq ürək-damar xəstəlikləri riskinin qarşısını alır.
Yüksək qan təzyiqi olan xəstələrin qida rasionuna qaragilə daxil etmələri tövsiyə olunur.
3. Sarımsaq
Sarımsaq tərkibindəki allisin birləşməsi sayəsində qan damarlarını genişləndirir və təzyiqi aşağı salır.
Qan damarlarının rahatlamasına imkan verərək təbii olaraq qan təzyiqini aşağı salır.
Sarımsağın müntəzəm istifadəsi qan təzyiqini idarə etməyə kömək edir.