İsveçin Lund Universitetinin mütəxəssisləri müxtəlif növ şirniyyatların ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskinə təsirini araşdırıblar. Foodinfo.az bildirir ki, işin nəticələri “Frontiers in Public Health” jurnalında dərc olunub.

69,705 iştirakçının məlumatlarının təhlili göstərib ki, yüksək şəkər qəbulu işemik insult və abdominal aorta anevrizması riskinin artması, normal bədən kütləsi indeksi olan insanlarda isə ürək çatışmazlığı riski ilə əlaqələndirilir.

Ən təhlükəli şəkər mənbəyinin şəkərli içkilər olduğu ortaya çıxdı. Daimi istifadə işemik insult, ürək çatışmazlığı, atrial fibrilasiya və abdominal aorta anevrizması ehtimalını artırır. Tədqiqatın müəllifi Suzanne Jantzi qeyd edib ki, şəkərin maye forması praktiki olaraq orqanizmi doyurmur və bu, onun artıq istehlakına gətirib çıxarır.