Zərif dadı və faydalı xüsusiyyətləri sayəsində üzüm ən çox sevilən yay delikateslərindən biridir. Bununla belə, bir çox insanlar onu yalnız mədənizi böyüdə bilməyən qidalarla birləşdirərək səhv yeyirlər, həm də ümumi sağlamlığınızı elə edə bilərlər ki, başqaları sizin çox xəstə bir insan olduğunuzdan şübhələnsinlər. Sağlamlığa mənfi təsirlərdən qaçınmaq üçün üzümləri birləşdirməməli olduğunuz qidaların qısa siyahısını təqdim edirik.

1. Süd və süd məhsulları. Üzümdə süd zülalı ilə qarşılıqlı əlaqədə olan və həzm problemlərinə səbəb olan üzvi turşular var.

2. Kartof və digər nişastalı qidalar. Üzümdə çoxlu şəkər var. Nişasta ilə birlikdə meteorizm, ürək yanması və qaz əmələ gəlməsi üçün ideal bir mühit təşkil edir. Unutmayın ki, eyni vaxtda təkcə kartof və üzüm yemək deyil, həm də şirin giləmeyvələri istənilən formada qarğıdalı ilə əvəz etmək təhlükəlidir.

3. Sitrus meyvələri. Üzüm və sitrus meyvələrində mədənin selikli qişasını qıcıqlandıran və ürək yanmasına səbəb olan müxtəlif turşular var. Bundan əlavə, üzüm və sitrus meyvələrinin turşuluğunun birləşməsi ağızda dad hissini poza bilər. Sevdiyiniz yeməklərdən həzz almaq daha çətin olacaq.

4. Fındıq və toxum. Üzümdə qoz-fındıq və toxumların həzmini çətinləşdirən maddələr var. Bundan əlavə, üzüm və qoz-fındıq həddindən artıq qaz və mədə narahatlığına səbəb ola bilər.

5. Ət və balıq. Tərkibində üzvi turşular olan üzümlər ət və balıqda olan zülalın mənimsənilməsini çətinləşdirə bilər. Bu, öz növbəsində, tez-tez mədədə ağırlıq hissinə və yeməyin həzm prosesinin yavaşlamasına səbəb olur.

6. Qəhvə və çay. Üzüm və qəhvə mədənin qıcıqlanmasına və turşuluğuna səbəb ola bilən üzvi turşuları ehtiva edir. Buna görə də, onların birləşməsi xoşagəlməz hisslərə və hətta qastritə səbəb ola bilər.