Dünyanın bir çox ölkəsinin qida mədəniyyətində fermentləşdirilmiş qidalar var. Bu yeməklərin dadları bir-birindən fərqlidir.

Foodinfo.az xəbər verir ki, pəhriz zehni sağlamlığınıza böyük təsir göstərə bilər və əvvəlki araşdırmalar göstərir ki, müəyyən qidalar beyninizə müsbət təsir göstərməkdə xüsusilə yaxşıdır. Fermentasiya olunmuş qidalar beyin funksiyasının müxtəlif aspektlərinə, o cümlədən əhval-ruhiyyəyə təsir edən serotoninin istehsalı üçün amin turşusu açarı olan triptofan mənbəyi ola bilər.

Qidalar, həmçinin xam şəklində digər beyin xəbərçiləri (neyrotransmitterlər kimi tanınan) ehtiva edə bilər. Təəccüblü deyil ki, tədqiqatlar fermentləşdirilmiş qidaların yeyilməsinin stressi azaltmaq kimi beyin fəaliyyətinə müxtəlif uzun və qısamüddətli təsirlər göstərə bilər. Bəs hansı qidalar beyin sağlamlığına daha çox təsir edir?

Kombucha çay ilə hazırlanmış qazlı şirin və turş içkidir. Bir çox insanlar bunun saç tökülməsindən xərçəngə, QİÇS-ə qədər müxtəlif sağlamlıq problemlərini yüngülləşdirməyə və ya qarşısını almağa kömək etdiyini söyləyirlər. İddiaları dəstəkləmək üçün çox az elmi dəlil var, lakin içkinin bəzi elementləri sizin üçün yaxşı ola bilər.

Kombucha təxminən 2000 ildir mövcuddur. Əvvəlcə Çində istehsal edildi, sonra Yaponiya və Rusiyaya yayıldı. Avropada 20-ci əsrin əvvəllərində məşhurlaşdı. Birləşmiş Ştatlarda satışlar sağlamlıq və enerji içkisi kimi reputasiyasına görə artır.

Kimchi mürəkkəb bir ləzzətə və müxtəlif istifadələrə malikdir. Tərəvəz, sarımsaq, zəncəfil və balıq sousundan hazırlanmış şirin, turş və ədviyyatlı dadlar da daxil olmaqla müxtəlif dadlara xitab edir və özünəməxsus olaraq ədviyyat, tərkib hissəsi, sous və garnitür kimi istehlak edilir.

Turşular siyahıda öz yerini tapır. Turşu bir çox ölkədə, o cümlədən ölkəmizdə sevilir və istehlak edilir. Turşuların beyin sağlamlığı üçün də faydalı olduğu düşünülür. Ancaq bu nöqtədə daha çox araşdırmaya ehtiyac var.

Nərmin