Çiyələklərin xüsusiyyətləri dərinin sağlamlığı və gözəlliyi ilə daha yaxşı tanınır, əksər mütəxəssis həkimlər ürək xəstəliklərinin qarşısını almaq və hətta azaltmaq üçün çiyələk istehlakını tövsiyə edir, çünki çiyələyin tərkibindəki antioksidantlar və polifenollar ürəyin sağlamlığını qoruyur. Müxtəlif xərçəng növlərinin qarşısını alır. Çiyələkdəki C vitamini hətta dərinin və saçın sağlamlığına kömək edir.Tərkibindəki lif çəki azaldır və həzmi yaxşılaşdırır.
Foodinfo.az çiyələyin möcüzəvi faydalarını təqdim edir.
Çiyələklərin qida dəyəri:
Bir fincan təzə çiyələk (152 qram) ehtiva edir:
Kalori: 49
Şəkər: 7 qram
Yağ: 0 qram
Lif: 3 qram
Protein: bir qram (tövsiyə olunan gündəlik miqdarın iki faizi)
Vitamin C: 4 milliqram (gündəlik tövsiyə olunan miqdarın 149%-i)
Manqan: 6 mq (tövsiyə olunan gündəlik miqdarın 29%-i)
Folat: 5 qram (tövsiyə olunan gündəlik miqdarın 9%-i)
Kalium : 233 mq (tövsiyə olunan gündəlik miqdarın 7%-i)
Maqnezium: 8 mq (gündəlik tövsiyə olunan miqdarın 5%-i)
K vitamini : üç mikroqram (gündəlik tövsiyə olunan miqdarın dörd faizi)
Çiyələk meyvəsi yeməyin sağlamlığa faydaları:
1. Ürəyin qorunması:
Çiyələkdə antioksidantların və polifenolun bolluğu onu qoruma və ürək sağlamlığı üçün ideal qida halına gətirir.
Çiyələkdə qan dövranı sistemini qoruyan və bununla da damarlarda lövhə əmələ gəlməsinin qarşısını alan, həmçinin qan təzyiqini tənzimləyən antosiyanin (çiyələklərin qırmızı rəngindən məsul olan) var.
Qadınlar həftədə 3 və ya 4 dəfə çiyələk yeyərsə, infarkt riski üçdə bir azalır.
2. Qan şəkərinin səviyyəsini tənzimləyən çiyələk:
Çiyələk digər antioksidantlarla birlikdə nişastalı qidaların həzmini yavaşlatmağa kömək edən və həmçinin nişastalı yeməkdən sonra qan şəkərinin səviyyəsinin yüksəlməsinə nəzarət edən ellagik turşusu ehtiva edir.
Çiyələk həmçinin aşağı glisemik indeksi (40) ehtiva edir ki, bu da diabet xəstələri tərəfindən yeyildikdə qan təzyiqini artırmır. Tərkibindəki lif qan şəkərinin səviyyəsini də tənzimləyir.
Xərçənglə mübarizə aparan çiyələklər:
Çiyələk C vitamini və lifin əla mənbəyidir, hər ikisi özofagus və kolon xərçəngindən qorunmağa kömək edir. Çiyələyin xərçəng əleyhinə xüsusiyyətlərinin dəri, ağciyər, sidik kisəsi və döş xərçənginin qarşısını aldığı bilinir.
Həmçinin, ellagik turşu müxtəlif üsullar üçün xərçəng əleyhinə agent kimi çıxış edir. Antioksidant kimi işləyir və xərçəng hüceyrələrinin istehsalını azaldır və müəyyən növ kanserogenləri məhv edir.
4. İmmunitet sistemini artırmaq üçün çiyələk:
Çiyələk C vitamininin əla mənbəyidir və immuniteti gücləndirən antikorların yaranmasına səbəb ola bilər, nəticədə orqanizmin infeksiyaya qarşı mübarizə qabiliyyətini artırır.
İsveçrə araşdırması zamanı məlum olub ki, C vitamini əlavəsi immun sisteminin müxtəlif molekullarını yaxşılaşdırır, buna görə də antikor və orqanizmin immun sisteminin əsas komponenti olan immunoqlobulinin konsentrasiyasını artırır və allergiya ilə mübarizə aparmağa kömək edir.
5. Qan təzyiqini tənzimləyən çiyələk:
Daha əvvəl qeyd edildiyi kimi, çiyələkdə güclü antioksidantlar olan antosiyaninlər var və qan damarlarının nəmini azaldır və bununla da qan təzyiqini aşağı salır. Çiyələk qan təzyiqini idarə etmək üçün qida maddələrindən biri olan kaliumla da zəngindir.
6. Beyin sağlamlığını yaxşılaşdırmaq üçün çiyələk:
Antioksidanların olması səbəbindən beyin hüceyrələrini sərbəst radikalların zədələnməsindən qoruyurlar. O, həmçinin neyronlardakı dəyişiklikləri neytrallaşdırır və nəticədə beyin sağlamlığının yaxşılaşmasına səbəb olur. Qadınlar üzərində aparılan araşdırmalar göstərir ki, çiyələk yemək yaşlı qadınlarda yaddaş itkisini gecikdirə bilər.
7. İltihabla mübarizə üçün çiyələk:
Çiyələk quercetin ehtiva edir və araşdırmalara görə, müntəzəm idmanla birlikdə quercetin istehlakı ateroskleroz lövhələrinə səbəb ola bilər. Həm də iltihabın qarşısının alınmasında mühüm rol oynayan C vitamini ilə zəngindir.
Bu vitamin həm də artrit və gut simptomlarının azaldılmasında rol oynayır .
Məlum olub ki, yüksək miqdarda C vitamini bədəndə iltihabın miqdarını azalda bilər və tədqiqatçıların fikrincə, həftədə 16 və daha çox çiyələk yeyən qadınlarda iltihabi xəstəliklər 14% az olur.
8. Xolesterolla mübarizə üçün çiyələk:
Çiyələkdə həll olunan lif növü olan və orqanizmdə pis xolesterinin səviyyəsini azaldan pektin var. Bir ay ərzində müntəzəm olaraq 500 qram çiyələk istehlak edən 23 sağlam könüllü üzərində araşdırma aparılıb və onların pis xolesterinin səviyyələri əhəmiyyətli dərəcədə azalıb.
Başqa bir araşdırma çiyələyin oksidləşdirici zərər və pis xolesterolda rol oynadığını aşkar etdi.
9. Görmə sağlamlığını yaxşılaşdırmaq üçün çiyələk:
Antioksidantlarına baxmayaraq, çiyələk katarakta , makula və digər göz xəstəliklərinin qarşısını almaq üçün çox faydalıdır .
Tədqiqatçıların fikrincə C vitamini retina hüceyrələrinin funksiyasını və ömrünü artıra və onları sağlam saxlaya bilər
10. Arıqlamağa kömək edən çiyələk:
Ellagik turşu və antioksidanlar çiyələklərin arıqlamaq üçün uyğun olmasında mühüm rol oynayır. Xroniki iltihab kökəlmənin səbəblərindən biridir.
Çiyələk iltihabəleyhinə və arıqlamağa kömək edən gözəl qidalardan biridir. Bundan əlavə, bu antosiyaninlər bədəndə arıqlayan hormonların istehsalını artıran əsas antioksidantlardır.
11. Sağlam hamiləlik üçün çiyələk :
Çiyələk zəngin bir folat mənbəyidir, bir stəkan çiy çiyələkdə təxminən 40 mikroqram folat var. Bu miqdar folatın tövsiyə olunan gündəlik qəbulunun təxminən 10%-ni təşkil edir.
Araşdırmalara görə, hamiləlik dövründə folat istehlakı çox vacibdir, çünki körpədə sinir borusu qüsurlarını aradan qaldıra bilər və ananın sağlamlığı üçün də mühüm rol oynayır.
12. Çiyələk ilə sümük sağlamlığının yaxşılaşdırılması:
Bu sahədə çox araşdırmamız yoxdur, lakin çiyələkdə olan K vitamini, kalium və manqan sümük sağlamlığını yaxşılaşdıra bilər.
Şəbnəm