Badımcan əsrlər boyu alternativ təbabətdə, eləcə də dünya mətbəxlərində təbii dərman kimi istifadə olunur. Badımcan orqanizmin ehtiyac duyduğu nikotinlə zəngindir. Yemək və salat kimi geniş istifadə olunur. 

 Foodinfo.az-ın məlumatına görə, 100 qram badımcanın tərkibində 25 kalori, 3 qram protein, 6 qram yağ və 5 mq B2 vitamini var. Bundan əlavə, C və A vitaminləri ilə zəngin qidadır. Dünyada ən çox istehsal edilən ölkə Çindir. Badımcan çiy halda da istehlak edilə bilər və xüsusilə həzm pozğunluqları üçün faydalıdır. Bundan əlavə, alternativ tibb mütəxəssisləri limon-badımcan şirəsinin də pis xolesterini aşağı sala və təzyiqi tarazlaşdıra biləcəyini vurğulayırlar.

Limonlu badımcan suyunun faydaları nələrdir?

ABŞ-da aparılan bir araşdırma badımcan suyunun qanda artan pis xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edən bir qida olduğunu ortaya qoyub. Sağlam olmayan qidalanma və digər səbəblərə görə pis xolesterinin artması ürək-damar xəstəliklərinə səbəb ola bilər. Buna görə də limon suyu ilə qarışdırılmış badımcan suyunun müntəzəm istifadəsi xəstəlik riskini azalda bilər.

Artrit bu gün ən çox yayılmış xəstəliklərdən biridir. Xəstəlik insanın bədəninin hərəkətini məhdudlaşdırır. Bu, sümük və əzələlər arasında iltihab nəticəsində yaranır. Limonlu badımcan suyu artritin qarşısını almaq üçün çox təsirli təbii üsuldur. Bu qarışıq sidik vasitəsilə toksinləri çıxarır, böyrəkləri və sidik kisəsini təmizləyir.

Limonlu badımcan suyu sinir hüceyrələrini sakitləşdirməkdə və ruhi xəstəliklər riskini azaltmaqda da faydalıdır. Bu, insanların həyat keyfiyyətini yaxşılaşdırır və gün ərzində aktiv qalma müddətini artırır.

Limonlu badımcan suyunun ən təsirli faydası bədəndə yağ yandırılmasını sürətləndirməsidir. Qaraciyərin yağ yandırmaq və bədəndən toksinləri çıxarmaq qabiliyyəti azaldıqda dəri səthində yerli yağ istehsalı, papül və sızanaq kimi xəstəliklər meydana gəlir. Badımcan suyu qaraciyəri dəstəkləyir və bədəndən yağ hüceyrələrini çıxarmağa kömək edir. O, həmçinin ağciyərləri, xüsusən də bronxları təmizləyir.

Limonla badımcan suyu necə hazırlanır?

- 2 orta boy badımcan

- Yarım stəkan təzə sıxılmış limon

- Bir litr su

Badımcanı yuyub doğrayın. Bir qazana qoyaraq üzərinə bir litr su tökün və qaynamağa qoyun. Qaralmağa başlayan suyu ocaqdan götürün və limon suyunu əlavə edin. Yaxşıca qarışdırın. Səhərlər acqarına bir stəkan için.