Avokado və yulaf mədə-bağırsaq xəstəliklərinin qarşısının alınması üçün faydalıdır. Foodinfo.az xəbər bverir ki, bu barədə tibb elmləri namizədi, dietoloq Svetlana Pavliçenko danışıb.
Həkim bildirib ki, avokadonun tərkibində həzm sistemi üçün faydalı olan həm həll olunan, həm də həll olunmayan qida lifləri var: 100 q meyvədə onların təxminən 5,2 qramı var, bu məhsulda həmçinin faydalı bitki mənşəli yağlar və vitaminlər, o cümlədən K vitamini var..
Həzm sistemi üçün başqa bir faydalı məhsul, yulaf və uzun müddət bişmiş yulaf ezmesi hesab edilir. 100 q məhsulda 11,5 q pəhriz lifi var. Lif yeməkdən sonra toxluq hissi verir, qəbizliklə mübarizə aparır və qanda xolesterinin səviyyəsini aşağı salır.
Qıcıqlanmış bağırsaq simptomlarının və qəbizliyin qarşısını almağa kömək edən bir məhsul olaraq, mütəxəssis brokoli yeməyi tövsiyə edib: 100 q bu kələmdə 3,5 q pəhriz lifi var. Antikanserogen və antibakterial xüsusiyyətlərə malik olan sulforafanın mənbəyidir, buna görə də şişlərin, xüsusən də bağırsaqlarda yenitörəmələrin inkişafının qarşısını ala bilir.
Dietoloqun fikrincə, başqa bir məhsul kətan toxumlarıdır. Bu məhsulun bir qaşığı 1,8 q lif ehtiva edir. Kətan zülal, omeqa-3 yağ turşuları, manqan, fosfor, maqnezium və mis kimi qidalarla zəngindir.
Pəhrizə noxud etmək də faydalıdır. 100 q qaynadılmış noxudda 7,5 q pəhriz lifi və çox miqdarda bitki mənşəli protein var. Noxud bağırsaqlarda faydalı bakteriyaların böyüməsini təşviq edir, bağırsaq hüceyrələri üçün qida olan xüsusi butir turşusunu (butirat) sintez edir, immunitet sistemini gücləndirir və bağırsaq xərçəngi riskini azaldır.
Mədə-bağırsaq xəstəliklərinin qarşısının alınması üçün moruq çox miqdarda lif, C və K vitaminləri, maqnezium və kalium sayəsində də faydalıdır. Mütəxəssisin sözlərinə görə, giləmeyvə tərkibində polifenolların, xüsusən də ellagik turşunun yüksək olması səbəbindən qaraciyər xərçənginin qarşısını almağa kömək edə bilər.
Nərmin