Tibb elmləri doktoru, Rusiya Biotexnoloji Universitetinin (ROSBIOTECH) Dietologiya kafedrasının müdiri Aleksey Bereznikov RT-yə müsahibəsində bildirib ki, düzgün qidalanma qışda enerjinin qorunmasında əsas rol oynaya bilər.

Foodinfo.az bildirir ki, mütəxəssis qeyd edib ki,  kartof uzunmüddətli toxluq hissi verən və əsas enerji mənbəyi olan karbohidratlarla zəngindir.

Qarabaşaq və düyüdə təkcə mürəkkəb karbohidratlar deyil, həm də yüksək enerji səviyyəsini saxlamağa və immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edən dəmir, maqnezium və lif var. Badam, qoz, balqabaq və günəbaxan tumları E vitamini və sağlam yağlarla zəngindir. Bununla belə, onlar yüksək kalorilidirlər və orta səviyyədə istehlak edilməlidir. Paxlalılar - noxud və lobya - bütün il boyu mövcuddur. Onlar bitki mənşəli zülal, lif və dəmirlə zəngindir və enerji səviyyələrini artırmaq ehtiyacı olanlar üçün əla seçimdir.

Konservləşdirilmiş balıq qiymətli omeqa-3 yağ turşularını əldə etmək üçün təzə balıq almaqdan daha qənaətcil seçimdir. Konservləşdirilmiş skumbriya və ya sardina ürək və beyin sağlamlığını dəstəkləməyə kömək edə bilər. Qışda həzm sisteminin normal işləməsi üçün zəruri olan vitaminlər, minerallar və lif mənbəyi olan tərəvəzlər haqqında unutmayın. Bu dövrdə kələm, çuğundur, yerkökü, balqabaq ideal seçim ola bilər.