İnsanlar adətən qrip kimi xəstəliklər zamanı yemək yeməyə çox həvəs göstərmirlər, baxmayaraq ki, bu insanların sağalmasına kömək edən müəyyən qidalar var. Qrip olduğunuz zaman bədəninizi güclü etmək və qripdən daha tez sağalmaq üçün kifayət qədər sağlıqlı qidalar və mayelər yeməlisiniz.
Foodinfo.az bu yazıda hansı qidaların sizə kömək etdiyini və hansı qidaların sizə ən çox zərər verdiyini izah edəcək.
Qripdən sağalmağa kömək edən qidalara aşağıdakılar daxildir:
- Toyuq şorbası
Araşdırmalar göstərir ki, toyuq şorbasının tərkibindəki maddələr iltihabla mübarizə aparır və xəstəliyə qarşı iltihablı reaksiyaları azaldır, toyuq şorbası da burun keçidlərini və boğazı açır və insan daha rahat nəfəs alır.
Tərəvəz şorbası kimi digər şorbalar da insana oxşar təsir göstərir. Şorbalar qidalandırıcı olması ilə yanaşı, həzm olunması asan və tez hazırlana bilən, həmçinin bədəndə nəmlənməni artıran su ehtiva edir.
- Sarımsaq
Sarımsaq həmçinin antiviral və antibakterial xüsusiyyətlərə malikdir, bu maddə insanın immun sistemini yaxşılaşdırmağa, qrip və soyuqdəymə kimi infeksiyalarla mübarizə aparmağa kömək edir.
Bu maddə üç ay ərzində 146 xəstə üzərində sınaqdan keçirilib və nəticələr sarımsağın qısa müddət ərzində soyuqdəymə və qripi müalicə edə biləcəyini göstərib.
- Tərkibində C vitamini olan qidalar
Tərkibində C vitamini olan meyvə və tərəvəzlər immunitet sisteminizi gücləndirə bilər, yüksək miqdarda C vitamini aşağıdakı qidalarda tapıla bilər:
- İstənilən rəngdə acı və ya şirin bibər
- Portağal və ya portağal suyu
- Qreypfrut
- Kivi
- Limon
- Mavi, qırmızı və bənövşəyi moruq
- Bənövşəyi və ya qırmızı üzüm
- Çiy brokoli
- Yarpaqlı və çiy tərəvəzlər
Tərkibində C vitamini olan bir çox meyvə flavonoidlərin əla mənbəyidir, onların sağlamlıq üçün çox faydası var, məsələn, flavonoidlər tənəffüs problemləri və infeksiya riskini azaldır.
- Zəncəfil
Zəncəfil qripdə ürəkbulanma kimi halları aradan qaldırır, zəncəfilin xüsusiyyətləri həzm sistemini yaxşılaşdırır. Bu maddə hamiləlik zamanı qusmanı aradan qaldırmaq üçün də təsirlidir .
Yeməklərinizə çox az miqdarda zəncəfil tozunu əlavə edə bilərsiniz, isti suya, bal və limona qoyub bitki çayı hazırlaya bilərsiniz.
- Tərəvəzlər
Tərəvəzlərdə həzmi yaxşılaşdıran çoxlu lif var, tərəvəzlərdə aşağıdakı qida maddələri var:
- Vitamin C
- Dəmir
- Fol turşusu
Bu maddələr immun sisteminin fəaliyyətinin yaxşılaşdırılmasında mühüm rol oynayır və həmçinin orqanizmi daha tez sağaldacaq antibakterial və iltihab əleyhinə xüsusiyyətlərə malikdir.
- Yulaf əzməsi
Yulaf həm də faydalı bakteriyaları ehtiva edən zəngin lif mənbəyidir.
Bananı yulafla yemək bədəndə lif və kalium kimi vitaminləri artıra bilər.
Soyuqdəymə və ya qrip olan insanlar üçün də uyğundur, çünki qızdırma, ishal və qusmanı aradan qaldıra bilər.
Qrip ürək bulanmasına səbəb olur və yeməyi insana dadsız edir. Tost və ya qəhvəyi düyü kimi özləri yumşaq olan qidaları istehlak etmək daha asandır. Bu iki inqrediyenti şorba və yeməklərlə birləşdirsəniz, bədəninizin kifayət qədər mineral və vitaminlərə malik olmasını təmin edər.
- Qatıq
Qatıqda insanın qriplə mübarizə aparmasına kömək edən canlı bakteriyalar var. Qatıq həm də zəngin zülal mənbəyidir və təbii ki, qeyd etmək lazımdır ki, bəzi insanlar süd məhsullarını qəbul edərək bəlğəmin artmasına səbəb olur ki, bu da onlarda qripin əlamətlərini artırır və bundan çəkinməlidirlər.
- Mayelər
Qriplə mübarizə edə biləcək ən vacib şeylərdən biridir və bu vəziyyətdə aşağıdakı mayelər kömək edə bilər:
- Su: Böyrəklər bədəndən artıq maddələri çıxarmaq üçün sudan istifadə etdiyi üçün kifayət qədər su içmək insanda sağalma sürətini artırır.
- Kokos suyu: Hindistancevizi suyunun tərkibində kalium, natrium və xlorid var. Kokos suyu içmək insana bədəndə tərləmə, qusma və ishal nəticəsində itirilən elektrolitləri doldurmağa kömək edir.
- Bal, limon və zəncəfil ilə qaynar su: Bu içkinin tərkibindəki zəncəfil insanda ürəkbulanmanı azaldır.
- Süd
Bəzi araşdırmalar göstərir ki, süd məhsullarının istehlakı histamin səviyyəsini artırır və soyuqdəymə və qrip əlamətlərini ağırlaşdırır, lakin bəzi xəstələr ilıq südün, xüsusilə də bir az bal əlavə edərək, onlarda xəstəliyin əlamətlərini aradan qaldırdığına inanırlar. Kofeinli içkilər kimi , spirtli içkilər və tərkibində şəkər olan içkilər bu xəstəliyin şiddətlənməsinə səbəb olur.
- Bitki çayları
Bəzi bitki çayları xüsusi müalicəvi xüsusiyyətlərə malikdir. Məsələn, nanə və ya oregano və ya rozmarin ekstraktı tənəffüs yollarının ağırlaşmalarını, xüsusən öskürəyi azaldır , boraj çiçəklərinin həlimi isə qızdırmanı salmaqda təsirli olur. Zəncəfil çayı isti təbiəti və antimikrob xüsusiyyətlərinə görə soyuqdəymə və qripin müalicəsində çox əlverişli təsir göstərir
- Ədviyyatlar
Bunlardan istifadə edərkən diqqətli olun. Bəzi ədviyyatların, xüsusən də acı ədviyyatların istehlakı öskürəyə səbəb ola bilər, ona görə də xəstəliyin sonuna qədər onlardan uzaq durmaq daha yaxşıdır. Sarımsaq istehlakı da immunitet sistemini gücləndirir və zerdeçalın mikroblara qarşı təsiri var.
Qida əlavələri, xüsusilə B vitaminləri və A, C, E, D vitaminləri, fol turşusu və pantotenik turşu, həmçinin sink, mis və selenium kimi minerallar qripə yoluxma hallarını azaldır. Ancaq həqiqət budur ki, əhəmiyyətli təsir yalnız C vitamini və sink halında müşahidə edildi . Bununla belə, əlavə istifadə həkim tövsiyəsi ilə müşayiət olunmalıdır. Qida mənbələri bu vitaminlərin zəngin mənbəyidir.
Qaçılması lazım olan qidalar:
- İşlənmiş qidalar: Bu qidaların tərkibində yüksək duz var ki, bu da bədəndən su və şəkəri alır və bu, iltihabı artırır.
- Yağlı qidalar: Bu qidalar həzmi yavaşladır.
- Süd məhsulları: Süd məhsullarının tərkibindəki laktoza çətin həzm olunur, ona görə də insanda kəskin ürəkbulanma varsa və süd məhsullarını qəbul edərək daha çox bəlğəm əmələ gəlirsə, ondan istifadə etməməlidir.
- Sərt qidalar: həddən artıq sərt qızardılmış yeməklər insanın boğazını qaşındıra və qıcıqlanmasını gücləndirə bilər.
Şəbnəm