Mütəxəssislərin fikrincə, bədənin bir şeydən asılı olmaması üçün hər şeyin tarazlığının olması vacibdir. Xəstələnməmək üçün boşqabınızı qidalı taxıllar, dəniz məhsulları, lobya və mərciməklərlə doldurun.
Foodinfo.az həftə ərzində yeməli olduğunuz təbii qidaların siyahısını təqdim edir:
Mütəxəssislərin fikrincə, həftədə üç-dörd dəfə yaşıl tərəvəzlər istehlak edilməlidir. Brokoli, bibər, brussel kələmi kimi tərəvəzlər. Kələm və ispanaq kimi yarpaqlı göyərtilər gündəlik qidalanmanızın bir hissəsi olmalıdır.
Ən azı həftədə bir dəfə mərci yemək lazımdır. Lobya və mərcimək kimi paxlalıları şorbalara, salatlara və çərəzlərə əlavə etmək enerjini artırmağa kömək edir və həmçinin maddələr mübadiləsini daha da gücləndirən protein verir.
Pəhrizinizə gündə ən azı iki dəfə tam taxıl əlavə etmək tövsiyə olunur. Tam buğda unu, çovdar unu, yulaf unu, arpa unu, quinoa unu və s. taxıl unu arasından seçim edə bilərsiniz. Mütəxəssislərin fikrincə, yüksək lifli qidaların hər porsiyasında bağırsaq sağlamlığını yaxşılaşdırmağa kömək edən və həmçinin piylənmədən qoruyan 3-4 qram lif var.
Hər gün iki-dörd porsiya meyvə istehlak etdiyinizə əmin olun. Moruq, qaragilə, böyürtkən və çiyələk kimi giləmeyvələri şirə, səhər yeməyi və hətta desertlər şəklində pəhrizinizə əlavə edə bilərsiniz.
Hər həftə iki-üç porsiya balıq yemək tövsiyə olunur. Bişmiş balığın bir porsiyası 3-4 unsiya təşkil edir və maksimum fayda üçün qızılbalıq, siyənək və ya mavi balıqdan birini seçə bilərsiniz.
Tədqiqatlara görə, 19-50 yaş arası kişilər və qadınlar gündə 1000 mq kalsium, 50 və yuxarı yaşda olanlar isə 1200 mq kalsiuma ehtiyac duyurlar. Gündəlik kalsium tələbatını ödəmək üçün 3-4 dəfə yağsız və ya az yağlı süd məhsulları əlavə etmək tövsiyə olunur.
Hər gün menyunuza 1-2 xörək qaşığı üyüdülmüş kətan toxumu və 1/4 fincan qoz-fındıq daxil edin.
Nəhayət, gündə 8-12 stəkan su içmək vacibdir. Bu, yalnız bədəni su ilə təmin etmir, həm də toksinləri təmizləyir və bağırsaqları sağlam saxlayır.
Şəbnəm