Kartof yüksək kalorili və karbohidratlıdır, buna görə də digər tərəvəzlərdən daha az sağlam hesab olunur. Foodinfo.az xəbər verir ki, qan qlükoza səviyyəsinin kəskin artmasına səbəb ola bilər və həddindən artıq istehlak edildikdə, artıq çəki artımına səbəb olur. Bu arada, kartofda bir çox vacib qida var: kalium, C vitamini, fenolik turşular, lif. Təzə mövsümi kartoflar qida maddələri ilə xüsusilə zəngindir. Kartofda olan kalium qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edir və ürəyin işini dəstəkləyir. Vitamin C güclü antioksidant rolunu oynayır: immunitet sistemini gücləndirir və yaraları sağaldır.B vitaminləri sinir sistemini dəstəkləyir, lif isə həzmi yaxşılaşdırır və bağırsaq sağlamlığına faydalı təsir göstərir. Bundan əlavə, gənc kartof kalorilərdə daha azdır və qan qlükoza səviyyəsində kəskin dalğalanmalara səbəb olmur.
Bəzi araşdırmalar göstərir ki, müntəzəm olaraq kartof yeyən insanlar ürək-damar ağırlaşmalarına daha az həssas olurlar. Ancaq kartofun faydalı olması üçün onu sağlam şəkildə bişirmək vacibdir. Bu, mütləq yüksək temperaturda yağda qızartmaq deyil.