
Hər səhər bitki yağı içmək, bir çox fikirləri olan bir təcrübədir. Bəziləri bunun sağlamlığı yaxşılaşdırdığını iddia edir, digərləri isə mümkün zərər barədə xəbərdarlıq edir. Foodinfo.az xəbər verir ki, Edim Doma ilə söhbətində qastroenteroloq və dietoloq Olqa Evdokimova bu yanaşma ilə orqanizmdə əslində nə baş verdiyini ətraflı izah edib.
Qeyd etmək lazımdır ki, bir insanın həzm sistemi ilə əlaqəli ciddi xəstəlikləri yoxdursa, səhər yağ istehlakının sağlamlıq riski azdır.
Texniki olaraq, yağın acqarına alınması öd kisəsinin boşalmasını stimullaşdıra bilər ki, bu da öz növbəsində onikibarmaq bağırsağa öd axınının artmasına səbəb olacaqdır. Bu, bağırsaq hərəkətliliyini yaxşılaşdırmağa kömək edə bilər və bəzi insanlarda defekasiya istəyinə səbəb ola bilər.
Bununla belə, sikkənin başqa tərəfi də var. Bitki yağı kifayət qədər yüksək kalorili məhsuldur, çünki hər 100 qram yağda təxminən 900 kalori var.
Diaqnoz qoyulmamış öd daşı olan insanlar üçün risk nəzərə alınmalıdır. Son məlumatlara görə, öd daşı olan insanların təxminən 82% -i heç bir əlamət görmür.
"Belə bir insan acqarına yağ içməyə başlayarsa, öd kisəsinin daralmasını stimullaşdıran zaman daşlar yerindən oynaya bilər və öd axarının tıxanmasına səbəb ola bilər ki, bu da öd sancısına səbəb olur və potensial olaraq təcili cərrahi müdaxilə tələb edir" - deyə qastroenteroloq narahatlığını ifadə edib.
Səhər acqarına yağ istehlak etmək əvəzinə onu salata və ya başqa yeməyə əlavə etmək daha ağıllı olar. Bu, yalnız qida maddələrinin udulmasını yaxşılaşdırmayacaq, həm də öd kisəsinin daha təhlükəsiz formada stimullaşdırılmasını təmin edəcəkdir.
"Səhərlər bitki yağı içmək zərərsiz görünsə də, bu üsulun faktiki faydaları şübhə doğurur. Əgər insanda artıq gizli öd kisəsi problemi varsa, hətta zərərli ola bilər. Ona görə də qidalanmada müxtəlifliyə və tarazlığa diqqət yetirməyi, bitki yağından sağlamlığa dəstək olan tərəvəz və otlarla birlikdə istifadə etməyi tövsiyə edirəm", - Evdokimova yekunlaşdırıb.