Çayı mikrodalğalı sobada qızdırmaq rahat görünə bilər, lakin mütəxəssislər xəbərdarlıq edirlər ki, bu, içkinin dadını korlaya və faydalı xüsusiyyətlərindən məhrum edə bilər. 

Foodinfo.az Glavred.info- ya istinadən xəbər verir ki, mikrodalğalı sobaya bir fincan buzlu çay qoymaq, bir neçə düyməyə basmaq və bir dəqiqə ərzində yenidən isti içkidən həzz almaq adi bir şey kimi görünür. Ancaq əslində belə bir vərdiş xoşagəlməz nəticələrə səbəb ola bilər.

"Glavred" mikrodalğalı sobada niyə çay qızdıra bilməyəcəyinizi öyrəndi.

Niyə mikrodalğalı sobada çay dəmləməməlisən?

London Universitet Kollecinin materialşünaslıq professoru Mark Medovnikin fikrincə, "mikrodalğalı çaydan daha pis olan tək şey onların təyyarələrdə verdiyi çaydır".

"Onu yenidən qızdırmamağın əsas səbəbi onun dadının çox da yaxşı olmamasıdır. Mikrodalğalı çay dəhşətlidir. "Bu, sadəcə olaraq, dəhşətlidir", - o, MailOnline-a bildirib.

Əvvəlki araşdırmalar göstərdi ki, çaydanda su qaynayan zaman dibdən istilik yüksəlir: isti su daha az sıxlaşır və konveksiya yolu ilə yuxarıya doğru hərəkət edir, soyuq su isə batır və bütün həcmdə temperatur bərabərləşənə qədər qızdırılır. Mikrodalğalı sobada elektromaqnit sahəsi suyu qeyri-bərabər qızdırır, "isti nöqtələr" yaradır və suyun üst qatının dibindən daha isti olduğu vəziyyətə səbəb olur.

Professor Mark Medovnik qeyd edir ki, flavonoidlər, tez buxarlanan təbii birləşmələr çayın zəngin dadına cavabdehdir. Bu, çayı yenidən isitməyə xüsusilə həssas edir, çünki bəzi ləzzətlər sadəcə yox olur.