Bəzi qidaların dondurulması onların teksturasına, dadına və keyfiyyətinə ciddi şəkildə təsir edə bilər.
Foodinfo.az dondurmaq üçün yararlı olmayan qidaları təqdim edir:
1. Təzə tərəvəzlər
Xiyar, kahı, kərəviz və pomidor kimi yüksək su tərkibli tərəvəzlər dondurulduqda teksturalarını itirir, yumşaq və yapışqan olur.
Yumurta
Qabığı ilə dondurulan yumurtalar genişlənərək partlaya bilər. Həmçinin bişmiş yumurtalar dondurulduqda kauçuklaşır.
3. Süd məhsulları
Qatıq, xama və pendir kimi süd məhsulları dondurulduqda parçalanır və teksturası dəyişir.
Qızardılmış qidalar
Dondurulduqda xırtıltılı quruluşunu itirir və yenidən isidildikdə yumşaq olur.
5. Souslar və nişasta tərkibli yeməklər
Souslar, souslu makaron və kartof püresi dondurulduqda nişasta kristallaşır və qida suya çevrilir.
6. Mayonez və krem əsaslı yeməklər
Mayonez və ya krem əsaslı yeməklər dondurulduqda dadı xoşagəlməz olur.
7. Meyvələr
Yüksək su tərkibli meyvələr, məsələn, qarpız və portağal dilimləri dondurulduqda formalarını və dadlarını itirir.
Yuxarıda sadalanan qidaları dondurmamaq daha məqsədəuyğundur. Dondurmağa uyğun olmayan qidaları saxlamaq üçün fərqli saxlama üsulları seçmək daha yaxşı nəticə verə bilər.