Orqanizm üçün faydalı olan bəzi qida maddələri istilik nəticəsində məhv olsa da, həm bişmiş, həm də çiy tərəvəzlərin özünəməxsus faydaları var. Foodinfo.az xəbər verir ki, mütəxəssislərin fikrincə, hər iki növ qidadan ibarət pəhrizə riayət etmək daha yaxşıdır. .
Məsələn, brokolinin bişirilməsi xroniki xəstəliklərin, o cümlədən xərçəng riskinin azaldılmasında mühüm rol oynayan sulforafanın mövcudluğunu artıra bilər. Eyni zamanda yerkökünü bişirmək, udulmuş beta-karotinin miqdarını artıra bilər ki, bu da görmə, immunitet sistemi və dəri sağlamlığı üçün vacib olan A vitamininin istehsalına kömək edir.
Tərəvəz istehlakı formatının seçimi hansı qida dəyərini almaq istədiyinizdən asılıdır. Çiy pomidorun tərkibindəki C vitamini bişmə zamanı əhəmiyyətli dərəcədə azalır, lakin məsələn, pomidor sousunda antioksidant likopen əhəmiyyətli dərəcədə çoxdur. Yəni, itirilən vitaminlərdən narahat olmadan həm təzə meyvələri, həm də onlardan hazırlanmış xörəkləri rasionunuza daxil etmək faydalıdır.