
Sağlam qidalanma ilə bağlı müxtəlif tövsiyələrdə tez-tez qırmızı ətin istehlakını məhdudlaşdırmaq üçün məsləhətlər tapa bilərsiniz. Foodinfo.az Edimdoma.ru-ya istinadən xəbər verir ki, onun ürəyə və qan damarlarına mənfi təsir göstərdiyi, həmçinin xərçəngə tutulma riskini artırdığı güman edilir.
2000-ci illərin əvvəllərində ABŞ-da protestant kilsələrindən birinin təxminən 96 min parishionerinin iştirak etdiyi bir araşdırma aparıldı.
Bu insanlar pəhrizləri ilə bağlı anketləri doldurmaqla uzun müddət sərf etdilər. Məlum olub ki, dini səbəblərdən qırmızı ət yeməyənlərin digərləri ilə müqayisədə ölüm nisbəti daha az olub.
Son illərdə aparılan oxşar tədqiqatlar ürək-damar xəstəlikləri və xərçəngin ət yeyənlər arasında vaxtından əvvəl ölümün əsas səbəbləri olduğunu təsdiqləyir.
"Bir çox ət və yaxşı hazırlanmış biftek həvəskarları, ən yaxşı halda, kolorektal xərçəngi aradan qaldırmaq üçün əməliyyat keçirməli olacaqlar və əgər onlar irəliləsələr, kimyaterapiya, palliativ müalicə və əzab içində dəhşətli ölüm" dedi kardioloq Yaroslav Aşixmin.
NTV-də yayımlanan "Canlı yemək" verilişinin müəllifləri, məsələn, 100 qram qızardılmış mal ətinin ətində 24,5 qram doymuş yağ olduğunu aşkar etdilər. Və bu, ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini artırır.
Ətin qırmızı rəngini heyvanın bədəninin ən hərəkətli hissələrində əmələ gələn bir protein olan mioqlobin verir. Toyuqda bu, sinə deyil, baraban və bud deməkdir.
Bu arada holland alimlərinin təcrübələri göstərib ki, miyoqlobinin əsas hissəsi olan hem siçanlarda şişlərin inkişafına kömək edir.