Cavanlıq və gözəlliyin əsas düşmənləri mətbəxdə yerləşir. İstənilən yaşda yaxşı görünmək üçün heç də həmişə kosmetik prosedurlara müraciət etmək lazım deyil. Foodinfo.az-ın məlumatına görə, dietoloqlar vaxtından əvvəl qocalmamaq üçün 6 qida vərdişini açıqlayıblar.
Ərzaqları çox bişirmək lazım deyil
İstənilən tərəvəzi 20 dəqiqədən az müddətə bişirmək olar, əti isə 20-25 dəqiqəyə hazır olması üçün kiçik hissələrə bölmək olar. Belə olarsa hüceyrələr üçün əsas materiallar (zülallar, vitaminlər və minerallar) daha keyfiyyətli qalacaq. Bu isə yaşlanmanın qarşısını alır.
Qızartmalardan imtina edin
Dağ edilmiş yağlar kanseroqenlərin yaranmasına şərait yaradır, yemək ağırlaşır və istənilən faydalı maddələr orqanizmdən «yan keçir». Kanseroqenlər isə qalaraq dərini vaxtından əvvəl qocaldır.
Buxarda ya da sobada bişirməyə üstünlük verin
Hətta yeməyi qızdırarkən belə tavadan və mikrodalğalı fırından imtina edin. Ən yaxşısı isə bir dəfəyə kifayət edəcək qədər yemək hazırlayın.
Şəkərdən imtina edin
Artıq şəkər mədəaltı vəzini daha sürətlə çalışmasına gətirib çıxarır. Bundan başqa şirin mühitdə mikroorqanizmlər daha sürətlə çoxalır, bu isə immun sisteminə zərər verir.
Yeməyi çox duzlu etməyin
Duz mayeni özündə saxlayır, bu da böyrəklərin işinə mane olur.
Orqanizmə yağ vacibdir
Yağsız hormonal sistem normal işinə davam edə bilməz, dırnaq və saçın uzanması gecikəcək, dəri və damarlar elastikliyini itirəcək. Bitki özüllü rafinə olunmamış yağlar ideal hesab olunur. Onların tərkibində xolesterin yoxdur, buna görə damarı aterosklerotik lövhələrdən xilas edir və ürək-damar sisteminin gəncliyini uzadır.
Əsas olan isə tarazlığı qorumaq lazımdır. Tərəvəz və zülalların düzgün uyğunluğu nəinki gəncliyi uzadır, həmçinin yaxşı əhval ruhiyyəyə də səbəb olur.