Çox vaxt elə olur ki, ağır gündən sonra yeməklə, dadlı şokoladla və ya keçdiyimiz sınaqlarla özümüzü tərifləyirik. Ancaq bu cür taktikalar insanı həddindən artıq yeməyə gətirib çıxara bilər. Diyetoloq Anna Melekhina sosial şəbəkələrdə yemək emosiyaları ilə işləmək strategiyasını paylaşıb.

Əvvəlcə özünüzə suallar verməlisiniz: “İndi özümü necə hiss edirəm? Mən nə haqqında düşünürəm? Sonra hisslərinizi və emosiyalarınızı sıralayın. Anna yalnız əsasları götürməyi təklif edir: qəzəb, qorxu, sevinc, kədər. Sonra onların necə işlədiyini öyrənin. Məsələn, inciklik başqa bir şeyə qəzəb və kədər, günah isə özünə qəzəb və qorxudur.

İkincisi, hər bir duyğunun arxasında hansı düşüncələrin olduğunu müəyyən etməyə dəyər. Qəzəb və ya qıcıqlanma, kiminsə sizə bir şey borclu olduğuna inanmağa səbəb olur. Qorxu “Nə olarsa” narahatlığına səbəb olur.

Üçüncüsü, özünüzdən soruşun: “Mənə hazırda nə lazımdır? Mən həqiqətən nə almaq istəyirəm? Bu suallar sizə yeməklə bağlı müxtəlif seçimlərimizi nəzərdən keçirməyə kömək edəcək. Məsələn, istirahət, sevgi, qayğı, dəstək.

Bu təhlil ağrılarınızı, yorğunluğunuzu və həyatdakı çətinliklərinizi bağlamağa çalışdığınız zaman aktualdır. Bu davranış yaxşı bir şeyə səbəb olmayacaq, ancaq duyğularınızdan qaçmaq istəyinizi gücləndirəcək. Vəziyyətin öhdəsindən özünüz gələ bilmirsinizsə, yaxşı bir psixoloqla əlaqə saxlamalısınız.