
Əhval-ruhiyyənin aşağı düşməsi, depressiya və apatiya ilə mübarizədə düzgün qidalanma mühüm rol oynayır. Foodinfo.az xəbər verir ki, dietoloq Natalya Mizinova bu problemlərə qarşı köməkçi ola biləcək ən təsirli məhsulun şokolad olduğunu açıqlayıb.
Mütəxəssisin sözlərinə görə, şokolad orqanizmdə endorfinlərin – “xoşbəxtlik hormonlarının” ifrazını stimullaşdırır. Bu xüsusiyyətinə görə, o, yalnız dadı və qoxusu ilə deyil, həm də tərkibindəki faydalı maddələrlə əhvalı yüksəldir. “Demək olar ki, şokoladı sevməyən insan yoxdur, çünki o, həm vizual, həm də dad xüsusiyyətləri ilə insanı pozitivləşdirir”, – deyə həkim vurğulayıb.
Mizinova əlavə edib ki, pəhriz saxlayan insanlar üçün də əhvalı yaxşılaşdıran amil uzun müddət istifadə olunmayan və “qadağa siyahısında” olan məhsullar ola bilər. Lakin bütün məhsullar arasında şokolad xüsusi yer tutur.
Ekspert həmçinin qeyd edib ki, balanslaşdırılmış və vitaminlərlə zəngin qida rasionu depressiyanın qarşısını almaqda mühüm rol oynayır. Onun fikrincə, menyuda təkcə dadlı deyil, həm də görünüşü və təqdimatı ilə insanı sevindirən yeməklərin olması psixoloji sağlamlığa əlavə dəstək verir.
Mizinovanın sözlərinə görə, düzgün seçilmiş qida həm emosional sabitlik yaradır, həm də uzunmüddətli psixoloji sağlamlıq üçün dayanıqlı baza formalaşdırır.