İnkişaf etmiş ölkələrdə vaxtından əvvəl qocalmanın və ölümün əsas səbəbi ürək-damar xəstəlikləridir ki, onların yaranmasına pis vərdişlər, qeyri-kafi fiziki aktivlik, həmçinin balanssız qidalanma təsir edir.

Foodinfo.az xəbər verir ki, qida rasionunda doymuş yağ turşularının, trans yağların və duzun həddindən artıq olması erkən qocalmaya səbəb olan ürək-damar xəstəliklərinin inkişafında sübut edilmiş faktordur.

Məsələn, bir insanın pəhrizində heyvan yağı ümumi gündəlik enerji istehlakının 35% -dən çox olarsa, damar zədələnməsi üçün şərtlər davamlı olaraq inkişaf edir. Ancaq balıqda olan yağlar, əksinə, ürək-damar risklərini azalda bilər.

Sübut olunub ki, gündə 50 qram dəniz balığı yemək ürək-damar xəstəliklərinin inkişaf riskini 50% azaldır.

Bundan əlavə, bədəni yağ mübadiləsinin tənzimlənməsində iştirak edən mikroelementlər və vitaminlərlə təmin edən qidalar var.