
Ürək-damar xəstəliklərindən ölüm riskini azaltmaq üçün həftədə bir-altı yumurta istehlak etmək kifayətdir. Sports.kz Gazeta.ru -ya istinadən xəbər verir ki, Monaş Universitetinin alimləri belə nəticəyə gəliblər. Araşdırmanın nəticələri Nutrients jurnalında dərc olunub.
Tədqiqatda yaşı 70-dən yuxarı olan, ciddi ürək-damar xəstəliyi olmayan 8756 könüllü iştirak edib. Alimlər yumurta istehlakına xüsusi diqqət yetirərək subyektlərin pəhriz məlumatlarını təhlil ediblər. Nəticələr göstərdi ki, müntəzəm olaraq həftədə 1-6 yumurta yeyən insanlarda ürək xəstəliyindən ölmə riski 29% azalıb.
Həmçinin, yumurta istehlakı bu səviyyədə olan könüllülər arasında ümumi ölüm nisbəti yumurtaları pəhrizindən tamamilə çıxaran və ya ayda bir və ya iki ilə məhdudlaşanlarla müqayisədə 17% aşağı idi.
Alimlərin fikrincə, yumurta layiqincə sağlam məhsul hesab olunur. 100 qram yumurtada təxminən 13 qram protein var ki, bu da digər heyvan və ya bitki mənşəli zülallardan daha effektiv şəkildə sorulur. Yumurtanın tərkibində əvəzolunmaz amin turşularının tam spektri, həmçinin vitamin və minerallar - fol turşusu, A, D, E, B12 vitaminləri, biotin, selen, kalsium və fosfor var.Bununla belə, mütəxəssislər qeyd ediblər ki, yumurta yemək ürək-damar sağlamlığını yaxşılaşdırmağın yeganə yolu deyil. Riskləri minimuma endirmək üçün həmçinin bitki mənşəli qidaları qida rasionunuza daxil etmək və fiziki fəaliyyətə diqqət yetirmək lazımdır.