Məlum olduğu kimi, ölkəmizdən ixrac olunan bitki və bitkiçilik məhsulları beynəlxalq ticarət qaydaları və idxalçı ölkələrin tələbləri nəzərə alınmaqla Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi (AQTA) tərəfindən ekspertizadan keçirilir və müvafiq sertifikatlarla təmin edilir. Eyni zamanda ölkəmizdən ixrac olunan qida məhsulları idxalçı ölkələrin idxal tələblərinə uyğun olaraq qablaşdırılmalı, etiketlənməli və markalanmalıdır.
AQTA-dan Foodinfo.az-a verilən məlumata görə, lakin həyata keçirilən nəzarət tədbirləri və monitorinqlər göstərir ki, bəzi hallarda sahibkarlıq subyektləri idxal-ixrac prosesləri zamanı qanunvericiliyin tələblərini kobud şəkildə pozur, qida məhsullarının qablaşdırılması və etiketlənməsini normativ texniki sənədlərin tələblərinə uyğun olmadan həyata keçirməyə çalışır və bununla da beynəlxalq tələbləri pozmaqla yanaşı ölkənin ixrac imicinə ziyan vururlar.
Aparılan araşdırmalar zamanı bir sıra hallarda qida məhsullarının qablaşdırılmasında İSPM №15 “Beynəlxalq ticarətdə taxta materialları ilə qablaşdırma qaydaları”na dair beynəlxalq tələblərin pozulması (taxta yeşiklərdə etiketlənmə və markalanma) faktları aşkar olunur.
AQTA bununla bağlı olaraq qida sahəsində idxal-ixrac əməliyyatları zamanı sahibkarları diqqətli olmağa, qanunvericiliyin tələblərinə əməl etməyə, idxalçı ölkənin tələblərini nəzərə almağa çağırır. Bildirilir ki, bu sahədə normativ texniki aktların tələblərinə cavab verməyən, qablaşdırılmada istifadə edilən taxta paletlərində etiketlənmə və markalanma qaydalarına dair beynəlxalq tələblərə uyğun olmayan qida məhsullarının qida təhlükəsizliyi seritifikatı ilə təmin edilməsinə və satışına yol verilməyəcək.
Son xəbərlər
- Sumaqlı su bakteriyaların yayılmasının qarşısını alır
- Ürəyində problem olanlar nə üçün qəhvədən imtina etməlidirlər?
- Hansı göyərtilər daha çox faydalıdır?
- Yemək zamanı qəhvə və çay içmək olarmı?
- Bu qida ürək və qan damarlarının optimal işləməsinə kömək edir
- Yeməyi soyuducuda necə düzgün saxlamaq olar?