Toyuğun yuyulmasının zəruri olub-olmaması ilə bağlı aktual sual təkcə evdar qadınları deyil, alimləri də maraqlandırır.

Foodinfo.az Elementaree.ru-ya istinadən xəbər verir ki, müxtəlif ölkələrdən olan ekspertlər uzun müddətdir ki, bu məsələni müzakirə edirlər və ortaq bir fikrə gələ bilmirlər. Bəziləri ətin yuyulmasının əsas sanitariya qaydası olduğunu, digərləri isə broylerləri yumaq vərdişinin həzm sisteminin pozulması riskini artırdığını iddia edir.

Tədqiqatçıların fikrincə, broylerlərin su altında əvvəlcədən yuyulması bütün mətbəxi kəskin yoluxucu kampilobakterioz xəstəliyinə səbəb olan Campylobacter bakteriyası ilə çirkləndirə bilər. Onun əsas simptomları ürəkbulanma, qızdırma, qusma, qarın ağrısı, bədənin ümumi intoksikasiya əlamətləridir.

Drexel Universitetinin amerikalı alimləri də toyuq ətinin yuyulmaması ilə bağlı fikirdədirlər. Onlar inanırlar ki, patogen mikroorqanizmlər hətta isti su ilə də yuyulmur, lakin yuyulma zamanı sıçrayışlar hər tərəfə uçur və parazitləri asanlıqla mətbəxə yayır.

Statistikaya görə, Böyük Britaniyada hər il 200 mindən çox insan kampilobakter infeksiyalarından əziyyət çəkir. ABŞ-da hər il təxminən 70 nəfər bakteriya səbəbindən ölür. Buna görə mütəxəssislər yuyulma mərhələsini atlamağı və sadəcə dəri çıxararaq bişirməyi məsləhət görürlər.