Bitki zülalı artıq yalnız niche məhsul deyil, gündəlik qidalanmada əsas yer tutur. Foodinfo.az Championat.ru-ya istinadla xəbər verir ki, “Klinika akademika Roytberqa”nın diyetoloqu Marjana Cjutova bildirir: zülal orqanizm üçün əzələlər, sümük, dəri və hormonların tikinti materialıdır.

Ekspertin siyahısına görə, bitki mənşəli zülalla zəngin məhsullar bunlardır:

Soya (toz) — 36 q/100 q

Qovun toxumu — 30 q

Ləçəklər (çəhrayı) — 25 q

Noxud — 23 q

Qırmızı lobya — 21 q

Badem — 21 q

Noxut — 20 q

Kinoa — 14 q

Qarabaşaq 13 q

Yulaf — 12 q

Cjutova qeyd edir ki, bu məhsullarla tərtib edilmiş rasion ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır, çünki bu qidalar xolesterin və doymuş yağlardan azaddır. Həmçinin yüksək lif tərkibi həzm sistemini yaxşılaşdırır və çəkiyə nəzarəti asanlaşdırır.

Lakin bitki zülalının çatışmazlıqları da var: əsasən B12 vitamini çatışmır, bu isə sinir sistemi üçün vacibdir. Bu problemi əlavə qida əlavələri ilə həll etmək olar. Həmçinin bitki zülalı dəmir və sinkin mənimsənilməsini azaldır, lakin bu, məsələn, paxlalılarla C vitamini mənbələrini birlikdə istifadə etməklə aradan qaldırıla bilər.