
Ananas vitamin və mineral ehtiva edən çox dadlı meyvədir. Ancaq düzgün istifadə edilmədikdə, sağlamlığınıza ciddi zərər verə bilər. Foodinfo.az URA.RU-a istinadla xəbər verir ki, diyetoloq Daria Rusakova ananasın niyə təhlükəli olduğunu və bu meyvədən kimin çəkinməli olduğunu izah edib.
Kim ananas yeməməlidir?
Mədə turşuluğu yüksək olan insanlar ananas yeməməlidirlər, diyetoloq Daria Rusakova bildirib. O, aydınlaşdırıb ki, bu meyvənin tərkibində selikli qişanı qıcıqlandıra bilən üzvi turşular var. Qastrit, mədə xorası və reflü xəstəliyi olan insanlar ananas yeyərkən ən çox risk altındadırlar. Mədə-bağırsaq xəstəliklərinin kəskinləşməsi dövründə ananas yemək qəti şəkildə kontrendikedir.
Mütəxəssis həmçinin tövsiyə edir ki, ananasları diyetə daxil etməzdən əvvəl heç bir allergiya və ya qidaya qarşı dözümsüzlük olmadığından əmin olun. Bundan əlavə, bu meyvə hamilə qadınlar üçün tövsiyə edilmir.
Bu meyvənin tərkibində bromelain proteolitik fermenti var və uşaqlıq istər-istəməz yığıla bilər ki, bu da gələcək uşağa fayda verməyəcək. "Ananas hamiləlik və ana südü zamanı da tövsiyə edilmir, çünki o, uşaqlığın daralmasına təsir göstərə bilər", - ekspert aydınlıq gətirib.
Müəyyən dərmanlar qəbul edərkən ananas istehlak edərkən diqqətli olmalısınız. Tərkibində bu dərmanları bloklayan birləşmələr var. Bu dərmanlara antibiotiklər, antispazmodiklər, antihistaminiklər və antiaritmik dərmanlar daxildir. Mütəxəssis həmçinin sitrus meyvələrinə qarşı allergiyanız varsa bu meyvələri yeməyi məsləhət görmür.