Mağaza rəflərində parlaq meyvələr, ən çox alma və armud görə bilərik. Onlar parafin və ya mumla müalicə nəticəsində parlaq bir görünüş əldə edirlər. Bunu raf ömrünü artırmaq üçün edirlər: belə meyvələr 6-8 ay və ya daha çox müddətə təzə və bazarda qalır. Ancaq bunlar sağlamlıq üçün təhlükəlidirmi? Life.ru saytının bu sualını dietoloq Veronika Qusakova cavablandırıb.
Meyvələrin mumla müalicə olunub-olunmadığını müəyyən etmək üçün onları isti suya batırmaq olar: yüksək temperaturda mum “əriyir” və suyun üzərində yağ filmi əmələ gəlir. Parafin örtüyü ilə bağlı bir neçə mif var. Birincisi, mumun həzm olunmaması və bağırsaq divarlarına çökməsidir.=
Tərəvəz və meyvələr üzərindəki mumdan qoruyucu xüsusiyyətləri yaxşılaşdırmaq və məhsulların vaxtından əvvəl nəm itkisinə qarşı istifadə olunur. Bu, ciddi təhlükəsizlik sınaqlarından keçən qida dərəcəli materialdır. Mumda arı mumu, karnauba mumu (karnauba xurma ağacının yarpaqlarından) kimi təbii maddələrdən istifadə olunur. Bu üzvi maddələr bağırsaqların fəaliyyətinə təsir göstərmir və orqanizmə zəhərli təsir göstərmir. Bir daraqda balı istehlak etməkdən qorxmaq olar.
Bununla belə, hər hansı meyvə və tərəvəzləri - mumlanmış və ya yox - diqqətlə yumalısınız. Məsələn, mum isti suda yuyulur, yuyulmaq üçün bir süngər və ya fırça istifadə edə bilərsiniz. Ancaq sabun və ya qabyuyan yuyucu vasitələrdən istifadə etməməlisiniz, çünki onların hissəcikləri istehlak üçün nəzərdə tutulmayıb və bədənə zərər verə bilər.