Ədviyyatları düzgün saxlamaq onların təzə qalmasını, qoxusunu və dadını qorumağı təmin edir. Foodinfo.az xəbər verir ki, əgər düzgün saxlanmazsa, tez xarab ola və keyfiyyətini itirə bilər.  

Ədviyyatları necə saxlamalı?

1. Quru və sərin yerdə saxlayın. Nəm, istilik və işıq ədviyyatların keyfiyyətini tez korlaya bilər. Mətbəxdə soba və ya qaz plitəsinin yaxınında saxlamamaq məsləhətdir.  

2. Şüşə və ya keramika qablarında saxlayın. Plastik qablar qoxunu saxlaya bilmir, metal qablar isə bəzən ləzzəti dəyişə bilər. Hava keçirməyən qapaqlı şüşə və ya keramika qablar daha yaxşı seçimdir.  

3. Günəş işığından qoruyun

Ədviyyatları qaranlıq və quru yerdə saxlasanız, daha uzun müddət öz aromatını qoruyar.  

4. Ədviyyatları bütöv halda saxlamaq daha yaxşıdır. Məsələn, istiot dənələri, keşniş toxumu və darçın çubuqları daha gec xarab olur. İstifadə etməzdən əvvəl üyüdərək daha təzə dad əldə edə bilərsiniz.  

5. Soyuducu bəzi hallarda faydalı ola bilər. Qırmızı bibər və zəfəran kimi yağlı tərkibli ədviyyatlar soyuducuda daha uzun müddət təzə qala bilər.  

Ədviyyatların saxlanma müddəti:

- Bütöv (üyüdülməmiş) ədviyyatlar: 3-4 il  

- Üyüdülmüş ədviyyatlar: 1-2 il  

- Təzə otlar və yaş ədviyyatlar (məsələn, keşniş, reyhan): Soyuducuda 1 həftə  

Əgər ədviyyatın rəngi solubsa və ya qoxusu zəifləyibsə, demək ki, artıq keyfiyyətini itirib və istifadə edilməməlidir.