Şəkərli qidaların insan orqanizminə zərərli olması sübut olunmuş bir faktdır. Aparılan araşdırmalar isə şəkərin daha bir mənfi təsirini ortaya çıxarıb.
Türkiyənin qadın xəstəlikləri, doğum və süni mayalandırma üzrə mütəxəssis Betül Görgenin Harvard universitetində aparılan araşdırmanın nəticələri ilə bağlı məlumatlarını diqqətinizə çatdırır.
Yüzdə 16 faiz yarımçıq hamiləliyə səbəb olur
Həkim bildirir ki, gündə bir ədəddən artıq şəkərli içki istifadəsi, hamiləlik şansında yüzdə on altı faiz yarımçıq hamiləliyə səbəb olur. Gündə bir dəfə istifadə edilən şəkərli içkilər isə hamilə qalma şansını yüzdə 12 faiz azaldır.
Şəkərli içkilər yumurta sayını və yetişməsini azaldırkən, yüksək keyfiyyətdə embriyon inkişafına da mənfi təsir edir. Şəkər eyni zamanda stress hormonlarının ifrazına da xəbərdarlıq edərək, reproduktiv sağlamlıq sisteminin işini pozur. Yüksək qan qlükoza səviyyəsi yumurta və embriyonun keyfiyyətini aşağı salır".
Aramolı şəkərli südlər və sodalar
Xüsusilə yaz aylarında istifadə edilən milkshakelər (aromalı və şəkərli süd), şəkərli sodalar, sukroz (bir şəkər növü) ya da qarğıdalı siropu ilə dadlandırılmış enerji içkiləri yetişmiş və keyfiyyətli yumurta sayının azalmasına və embriyon keyfiyyətinin aşağı düşməsinə səbəb olur". (Ailem.az)