İtburnu çox qiymətli bir bitkidir, yeyilə bilər və olmalıdır. Müasir tibb meyvələri həm təmiz formada, həm də dərmanların bir hissəsi kimi istifadə edir. Foodinfo.az VM.ru- ya istinadən xəbər verir ki, mütəxəssislər giləmeyvələrin faydalı və zərərli xüsusiyyətlərini açıqlayıblar.

Faydaları haqqında danışsaq, məhsulun yüz qramında 109 kilokalori var. Bitkinin ləçəklərində və yarpaqlarında əsas və yağlı yağlar, qlikozidlər, şəkərlər, üzvi turşular, flavonoidlər, mum, antosiyaninlər, taninlər, C, P, A, B2, K, E vitaminləri var.

Giləmeyvə tərkibindəki C vitamini sayəsində kollagenin sintezində iştirak edir, bu da sümükləri və dırnaqları gücləndirir, həmçinin dəriyə təravət, möhkəmlik və elastiklik verir. Bundan əlavə, C vitamini xolesterinin öd turşularına çevrilməsinə kömək edir, bədəni toksinlərdən azad etməyə kömək edir və güclü antioksidantdır.

İtburnu tərkibində sevinc hormonu olan serotonini yaradan triptofan var. Meyvələr yaraların sağalma prosesini və sümük birləşməsini sürətləndirməyə kömək edir.

Giləmeyvə maddələr mübadiləsini normallaşdırmağa kömək edir. Onlardan infuziya və həlimlər hamilə qadınlara toksikoz dövrünə tab gətirməyə kömək edir. Meyvələr kişilər üçün də faydalıdır: onlar genitouriya sisteminin xəstəliklərinin qarşısını alır və prostatitə qarşı profilaktik tədbirdir.

İtburnu uşaqlar üçün də faydalıdır. Böyüməkdə olan bədənə xəstəliklərə qarşı durmağa, gücü bərpa etməyə, zehni və fiziki qabiliyyətləri aktivləşdirməyə kömək edir.

Bütün faydalarına baxmayaraq, həkimlər itburnu qastrit və mədə xorasından əziyyət çəkənlərə, mədə turşuluğu yüksək olanlara istehlak etməyi məsləhət görmürlər.