
Xroniki iltihab infarkt, insult, şəkərli diabet və digər təhlükəli xəstəliklərin riskini artırır.
Foodinfo.az Championat.com-a istinadən xəbər verir ki, dietoloq Susan Block orqanizmdə iltihabın səviyyəsini azaltmağa kömək edəcək qidaların adını çəkib.
Xroniki iltihabı azaltmaq üçün qidaların seçilməsi müxtəlif məsələdir. Qidanın bəzi komponentləri iltihabı azaltmaq üçün birlikdə işləyir. Buna görə heç bir xüsusi qida pəhrizinizi iltihab əleyhinə etmir. Bu, hər gün yediklərinizin cəmidir.
Mütəxəssis pəhrizə aşağıdakı məhsulları əlavə etməyi tövsiyə edir:
içkilər: su, bitki mənşəli və yaşıl çay, həmçinin qəhvə;
sitrus;
tünd mavi və ya bənövşəyi olan qidalar: qaragilə, böyürtkən, gavalı və üzüm;
zəngin narıncı, sarı, qırmızı və tünd yaşıl rəngli məhsullar: balqabaq, şirin bibər, pomidor, yerkökü, kələm;
qoz-fındıq və toxum;
soğan;
bitki zülalları: lobya, mərcimək, mərcimək makaron və soya;
zəncəfil, sarımsaq, sarıkök, hil, qara bibər, darçın və rozmarin daxil olmaqla ədviyyatlar və otlar;
bütün taxıllar: buğda, yulaf, çovdar, qarabaşaq yarması, darı, quinoa və qəhvəyi düyü.