Ola bilsin ki, valideynləriniz və ya nənələriniz sizə hər şeyi çörəklə yeməyi öyrədiblər. Foodinfo.az Doctorpiter.ru- ya istinadən xəbər verir ki, müasir dietoloqlar və qidalanma mütəxəssisləri bəzən çörəkdən tamamilə imtina etməyi və çörəkləri boş kalori hesab etməyi məsləhət görürlər.

Rospotrebnadzor Mərkəzi Tədqiqat Epidemiologiya İnstitutunun Federal Büdcə Elmi Müəssisəsinin "CMD Vidnoe" Molekulyar Diaqnostika Mərkəzinin qastroenteroloqu, pediatrı Svetlana Zhuçkova əslində çörəyi pəhrizdən tamamilə çıxarmağa dəymədiyini izah edib.

Çörəyin ilk mühüm üstünlüyü bədənimiz üçün enerji mənbəyi kimi xidmət edən yavaş karbohidratlardır.

Bundan əlavə, karbohidratlar qan şəkəri balansı və idrak funksiyası üçün vacibdir. Aktiv həyat tərzi keçirən insanlar üçün pəhrizdən karbohidratların çıxarılması xüsusilə təhlükəlidir. Menyunuzda çörək olmasa, özünüzü daha yorğun və ləng hiss edə bilərsiniz.

Təbii ki, nəzarətsiz çörək yemək də ən yaxşı fikir deyil. Ancaq orta miqdarda istehlak yalnız faydalı olacaqdır.

Çörəkdə çoxlu lif var. Pəhriz lifi sağlam bağırsaq və rahat həzm üçün çox vacibdir. Bundan əlavə, lif qan şəkərinin səviyyəsini idarə etməyə kömək edir, ürək-damar sisteminə fayda verir və daha uzun müddət toxluq hiss etməyə imkan verir. Bundan əlavə, çörəyin tərkibində B vitaminləri, maqnezium və manqan var. Bu birləşmə məhsulu sinir sistemi üçün çox faydalı edir.

Çörəkdən tamamilə imtina etməyə çalışmaq qida çatışmazlığına səbəb ola bilər. Təbii ki, müxtəlif çörək növlərinin xüsusiyyətləri fərqli ola bilər.

Ağ çörək və bagetlərdə daha çox təmizlənmiş karbohidratlar və şəkər var.

Məsələn, çovdar çörəyi daha aşağı glisemik indeksə malikdir və bu, diabet xəstələri üçün ideal seçimdir.