Artıq çəki problemi təkcə çox yeməkdən deyil, həm də düzgün məhsulların seçilməməsindən qaynaqlana bilər.
Foodinfo.az xəbər verir ki, Piroqov Universitetinin Klinik Tibb İnstitutunun poliklinik terapiya kafedrasının assistenti Aleksandr Vrublevskiy bildirib ki, diyetlərlə yorulmaq əvəzinə sadə və effektiv bir sistemə əməl etmək lazımdır.
Ekspertin tövsiyəsinə görə, bunun əsası “qabıq qaydası”dır: porsiyanın yarısı tərəvəzlərlə dolu olmalıdır, dörddə biri protein məhsullarına (toyuq, balıq, tofu), digər dörddə biri isə mürəkkəb karbohidratlara (qarabaşaq, qəhvəyi düyü) ayrılmalıdır.
Bundan əlavə, menyudan şirin içkiləri çıxarmaq və su içmək vacibdir. Emal edilmiş məhsulları isə tam taxıllı, təbii alternativlərlə əvəz etmək məsləhətdir — məsələn, ağ çörək əvəzinə tam taxıllı çörək, şirələr əvəzinə isə təzə meyvələr.
Vrublevskiy vurğulayır ki, bu yanaşma sadəcə müvəqqəti çəki itkisindən ibarət deyil, həm də uzunmüddətli olaraq bədənin çəkisini idarə etmək və sağlam qidalanma vərdişlərini qorumaq üçün idealdır.






