Daha çox ultra işlənmiş qidalar yeyən insanlar müxtəlif xəstəliklər və hətta ölüm riski ilə üzləşirlər. Foodinfo.az Rbc.ua-ya istinadən xəbər verir ki, hansı qidaları rasionunuzdan çıxarmaq lazım olduğunu bilməlisiniz.
Harvard Xalq Sağlamlığı Məktəbi tərəfindən bu il aparılan bir araşdırma, daha çox ultra emal olunmuş qidaları istehlak edənlərin hər hansı bir səbəbdən ölüm riskinin 4% və demans kimi neyrodegenerativ xəstəliklərdən 8% daha yüksək olduğunu göstərib.
Zərərli ultra işlənmiş qidaların əsas növlərinə aşağıdakılar daxildir:
- emal edilmiş ət (vetçina, kolbasa)
- süni şirinləşdirilmiş içki
- mağazada alınmış süd əsaslı desertlər
- ultra işlənmiş səhər yeməyi qidaları.
Ultra emal edilmiş qidalarda çox vaxt kimyəvi əlavələr olur. Bu qidalar çox vaxt həddindən artıq miqdarda duz, şəkər və yağ əlavə edir.