Gündəlik həyatımızda tez-tez istifadə etdiyimiz qida və içkilərin bir çox faydaları olsa da, bilmədiyimiz yan təsirləri də var. Mütəxəssislərin sağlam və uzun ömür üçün şiddətlə tövsiyə etdiyi bitkinin qaraciyər üçün riskli nəticələri olduğu öyrənilib. 

Dünyanın ən məşhur içkilərindən biri olan yaşıl çay təkcə xoş dadı ilə məşhur deyil. Araşdırmalara görə, antioksidant baxımından zəngin olan bu çay iltihabı azaldır, ürək sağlamlığına faydalı təsir göstərir, maddələr mübadiləsini sürətləndirərək arıqlamağa kömək edir. Döş, prostat, kolon xərçəngi və bir çox başqa xroniki xəstəliklərin riskini azaltmaqda rol oynayır Bununla belə, elmi araşdırma göstərir ki, yaşıl çayın bəzi yan təsirləri də ola bilər.

Foodinfo.az xəbər verir ki, elmi icmalın aparıcı müəllifi, professor Stiven Malnik xəbərdarlıq edir ki, yaşıl çay bəzən kiçik miqdarda ağır metallar ehtiva edə bilən çay yarpaqlarından ibarət olur. Buna görə də "Həmişə etibarlı mənbədən yüksək keyfiyyətli yaşıl çay aldığınızdan əmin olun" deyir.

Elmi icmalda yazan tədqiqatçılar müəyyən ediblər ki, pozğunluqlar çay bitkilərindəki toksinlərin səbəb olduğu metabolik reaksiya nəticəsində baş verə bilər ki, bu da bəzi insanlarda hepatit, kəskin qaraciyər çatışmazlığı və ya sağalması aylar və ya illər çəkə bilən qaraciyərin digər zədələnməsinə səbəb ola bilər. 

Yaşıl çayın dərman və ya digər otlarla birləşməsinin qaraciyər xəstəliklərinin yaranması ilə əlaqəli ola biləcəyinə dair sübutlar var.

Riskləri azaltmaq üçün özünüzü gündə 2-3 stəkan yaşıl çayla məhdudlaşdırın. Həmçinin, vücudunuzun verdiyi siqnallara diqqət yetirməyə çalışın.

Əgər içdikdən sonra qarın ağrısı, sarılıq və ya qara sidik kimi qeyri-adi simptomlarla qarşılaşırsınızsa, daha çox içməyin və mümkün qədər tez həkimə müraciət edin.