Əncir qədim zamanlardan bəri becərilən və sağlamlıq üçün çoxlu faydaları olan bir meyvədir. O, yüksək qida dəyəri və bir çox vitamin və minerallarla zəngin olması ilə tanınır.
Foodinfo.az xəbər verir ki, əncir A, C, K və B6 vitaminləri ilə yanaşı, kalium, maqnezium, kalsium və dəmir kimi minerallarla da zəngindir. Bu qidalar orqanizmin ümumi sağlamlığını dəstəkləyir və enerji verir.
Bu meyvə çox yüksək lif tərkibinə malikdir. Bu da həzm sisteminin düzgün işləməsini təmin edir, qəbizliyi aradan qaldırır və bağırsaq sağlamlığını dəstəkləyir. Lifli qidalar həmçinin, xolesterinin səviyyəsini azaltmağa kömək edir.
Əncir antioksidantlarla zəngindir. Bu maddələr bədənin hüceyrələrini zərərli sərbəst radikallardan qoruyur və xərçəng kimi xəstəliklərin yaranma riskini azaldır. Antioksidantlar, həmçinin dəri sağlamlığını qorumaqda və qocalmanın qarşısını almaqda da əhəmiyyətlidir.
Tərkibindəki kalium qan təzyiqinin tənzimlənməsinə kömək edir. Bu, ürək xəstəlikləri riskini azaltmağa və ürək-damar sisteminin sağlamlığını qorumağa kömək edir. Əncir həmçinin, xolesterini azaltmağa kömək edən pektin adlı həll olan lif ehtiva edir.
Aşağı kalorili və yüksək lif tərkibli bir qida olaraq, kilo idarəsində faydalıdır. Lif toxluq hissini artırır və həddindən artıq yeməyin qarşısını alır. Ancaq, qurudulmuş əncirin daha yüksək kalorili olduğunu nəzərə alaraq, miqdarına diqqət yetirmək lazımdır.
Əncirin tərkibindəki kalsium və maqnezium sümük sağlamlığı üçün vacibdir. Bu minerallar sümüklərin güclü və sağlam qalmasına kömək edir və osteoporoz riskini azaldır.