Uzun illər Aralıq dənizi pəhrizi ən sağlam qidalardan biri hesab olunur. Foodinfo.az Ferra.ru-ya istinadən xəbər verir ki, bunun səbəbləri var .
Ürək sağlamlığını, beyin funksiyasını yaxşılaşdırmağa, sağlam çəki itkisi və xroniki xəstəlik riskini azaltmağa kömək etdiyi bilinir.
Pəhrizə daxil olan zeytun yağı pis xolesterolu azaltmağa kömək edir və yaxşı xolesterol növünü artırır. 2020-ci il araşdırmasının nəticələri müəyyən edib ki, zeytun yağının müntəzəm istehlakı hipertoniyaya tutulma ehtimalını 50%-ə qədər azaldır.
Tuna, qızılbalıq və skumbriya omeqa-3 yağ turşuları ilə zəngindir. Milli Sağlamlıq İnstitutuna görə, onlar iltihabı, qan təzyiqini və infarkt və vuruş riskini azaldır. Bu, qanda lipidlərin səviyyəsini yaxşılaşdırmaqla baş verir. Omeqa-3 də qan damarlarının işini dəstəkləyir və qan laxtalanma ehtimalını azaldır.
Yarpaqlı göyərtilə lif, kalium və K vitamini ilə zəngindir. Onlar ürək sağlamlığını yaxşılaşdırır.
Qəhvəyi düyü, quinoa, arpa və buğda yüksək miqdarda lif və maqnezium və B vitaminləri kimi ürək üçün faydalı qidalardır.
Çiyələk, qaragilə və moruq C vitamini, kalium və liflə zəngindir. Bu maddələr qan təzyiqini və damarları daha yaxşı vəziyyətdə saxlamağa kömək edir.