İndiana Dövlət Universitetinin alimləri müəyyən ediblər ki, mal ətinin orta səviyyədə istehlakı (gündə təxminən 161 qram) ürək-damar xəstəliklərinin xolesterinin səviyyəsi və qan təzyiqi kimi biomarkerlərinə praktiki olaraq heç bir təsir göstərmir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, araşdırmanın nəticələri “Current Developments in Nutrition” jurnalında dərc olunub.
Elmi ictimaiyyətdə mal ətinin (və digər qırmızı ət növlərinin) istehlakının ürək sağlamlığının pisləşməsi ilə əlaqəli olduğu ümumiyyətlə qəbul edilir. Bu iddianı təsdiq və ya təkzib etmək üçün amerikalı alimlər əvvəllər dərc olunmuş 20 elmi məqalənin meta-analizi aparıblar. Tədqiqatlara həm sağlam insanlar, həm də hipertoniya və şəkərli diabet kimi müxtəlif xəstəlikləri olan xəstələr daxildir.
Nəticələr göstərib ki, orta gündəlik istehlak (təxminən 161 qram) mal əti ümumi xolesterol, lipidlər və lipoproteinlərlə əlaqəli əksər parametrlərə əhəmiyyətli təsir göstərməyib. Bununla belə, bu cür ətlər ürək-damar xəstəlikləri riskinin artması ilə əlaqəli ola biləcək "pis" xolesterinin səviyyəsini bir qədər artırır. Eyni zamanda, mal əti qan təzyiqini artırmır.