Qəbizlik bir çox insanın zaman-zaman qarşılaşdığı ümumi həzm problemidir. Bu, insanın gündəlik həyatına mənfi təsir göstərir və narahatlığına səbəb olur. Qəbizliyin müxtəlif səbəbləri ola bilər. Bunlara lif çatışmazlığı, az su istehlakı, oturaq həyat tərzi, stress, yanlış yemək vərdişləri, bəzi dərmanlar, hormonal dəyişikliklər və bəzi sağlamlıq problemləri daxildir. Ancaq istehlak edəcəyiniz müəyyən bir qida ilə bu vəziyyəti tərsinə çevirmək mümkün ola bilər.

 Foodinfo.az xəbər verir ki, lif çatışmazlığı qəbizliyin ən çox görülən səbəblərindən biridir. Lifli qidalar bağırsaq hərəkətlərini tənzimləyir, nəcisin həcmini artırır və bağırsaqların su tutma qabiliyyətini artırır. 

Gavalı son dərəcə qidalıdır və müxtəlif sağlamlıq faydaları təqdim edir. Onlar müxtəlif xroniki xəstəliklər riskini azaltmağa kömək edə biləcək lif və antioksidantlara əlavə olaraq bir çox vitamin və mineral ehtiva edir

Gavalını təzə və ya qurudulmuş halda istehlak edə bilərsiniz. Gavalı suyu və gavalı qəbizlik və osteoporoz da daxil olmaqla müxtəlif sağlamlıq vəziyyətini yaxşılaşdırdığı bilinir. 

Gavalı və gavalı suyu qəbizliyi aradan qaldırmaq qabiliyyəti ilə məşhurdur. Bu qismən gavalıda yüksək miqdarda lif olması ilə bağlıdır. Bir gavalı 1 qram lif təmin edir. 

 Gavalı və gavalı şirəsinin tərkibində təbii işlətmə təsiri olan sorbitol var. Gavalı yemək qəbizliyi aradan qaldırmaq üçün tez-tez istifadə edilən lif növü olan psyllium kimi bir çox digər işlətmə dərmanlarına nisbətən qəbizliyin müalicəsində daha təsirli olduğu göstərilmişdir.

Nəzərə almaq lazımdır ki, birdən çox gavalı yemək ishal kimi arzuolunmaz təsirlərə səbəb ola bilər. Bunun baş verməməsi üçün gündə 1/4-1/2 fincan (44-87 qram) porsiya istehlak etmək yaxşıdır. Gavalı suyu istehlak edirsinizsə, şəkər əlavə edilməmiş 0 meyvə şirəsi olduğundan əmin olun və porsiya ölçüsünü gündə 118-237 ml ilə məhdudlaşdırın.

Gavalı suyu və gavalı iltihabı azaltmağa və hüceyrələrinizi sərbəst radikalların yaratdığı zərərdən qorumağa kömək edən antioksidantlarla zəngindir. Sümük sağlamlığına müsbət təsir göstərən, ürək xəstəliyi və diabet riskini azaltmağa kömək edə bilən polifenol antioksidanlarında xüsusilə yüksəkdir.

Əslində, bəzi tədqiqatlar göstərmişdir ki, gavalı nektarin və şaftalı kimi digər məşhur meyvələrdən iki dəfə çox polifenol antioksidant ehtiva edir. Bir çox laboratoriya və heyvan tədqiqatları gavalı şirəsi və gavalıdakı polifenolların güclü antiinflamatuar təsirlərə malik olduğunu və həmçinin tez-tez xəstəliyə səbəb olan hüceyrələrin zədələnməsinin qarşısını almaq qabiliyyətinə malik olduğunu müəyyən edib.

 Gavalıdakı polifenollar oynaq və ağciyər xəstəlikləri ilə əlaqəli iltihabi markerləri əhəmiyyətli dərəcədə azaldır. Xüsusi bir polifenol növü olan antosiyaninlər gavalıda olan ən aktiv antioksidantlardır. Onlar ürək xəstəliyi və xərçəng riskini azaltmaq da daxil olmaqla sağlamlığa güclü təsir göstərə bilər

Gavalı qan şəkərini idarə etməyə kömək edən xüsusiyyətlərə malikdir. Qara gavalı şirəsi və quru ərikdə karbohidratlar kifayət qədər yüksək olsa da, qəbul edildikdən sonra qan şəkərinin səviyyəsinin əhəmiyyətli dərəcədə artmasına səbəb olmur.

Bu, onların qan şəkərinin tənzimlənməsində iştirak edən bir hormon olan adiponektinin səviyyəsini artırmaq potensialı ilə əlaqələndirilir. 

Üstəlik, gavalı və gavalı kimi meyvələrin istehlakı 2-ci tip diabet riskini azaldır. Bununla belə, quru gavalı yüksək kalorili olduğundan porsiya ölçülərinizi nəzarətdə saxlamağınız tövsiyə olunur.

Qara gavalı sümük sağlamlığını yaxşılaşdırmaq üçün faydalıdır. Gavalı təkcə sümük itkisinin qarşısını almaqla deyil, həm də artıq baş vermiş sümük itkisini geri qaytarmaq potensialına malikdir. Bundan əlavə, tədqiqatlar göstərir ki, gavalı istehlak etmək sümük formalaşmasında iştirak edən müəyyən hormonların səviyyəsini artırır.

Qara gavalı həmçinin K vitamini, fosfor, maqnezium və kalium da daxil olmaqla, sümük qoruyucu təsiri olan bir neçə vitamin və mineral ehtiva edir.

Müntəzəm olaraq gavalı suyu və gavalı istehlak etmək ürək sağlamlığına qoruyucu təsir göstərir. Onların ürək xəstəlikləri üçün vacib risk faktorları olan yüksək qan təzyiqi və xolesterin səviyyələrini aşağı salma potensialı araşdırılıb.