İnsanlarda xərçəngin yaranmasına tam olaraq nəyin təsir etdiyini başa düşmək olduqca çətindir. Foodinfo.az Hibiny.ru-ya istinadən xəbər verir ki, eyni zamanda həkimlər bir neçə səbəb qrupunu müəyyənləşdirirlər.

Doktor Olqa Radçenkonun sözlərinə görə, onkologiyanın bütün səbəblərini iki əsas qrupa bölmək olar.

Birinci qrupa təsir etmək demək olar ki, qeyri-mümkün olan amillər daxildir, bunlar, xüsusən də yaş, genetik, irsiyyət və bəzi fizioloji xüsusiyyətlərdir. İkinci qrup səbəblər risk faktorlarından ibarətdir. Söhbət pis vərdişlərdən, siqaretdən, spirtli içkilərdən, düzgün olmayan pəhrizdən, yuxu rejiminin olmamasından gedir.

Radçenkonun qeyd etdiyi kimi, xroniki yoluxucu olmayan xəstəliklər olmasa belə, profilaktika ilə məşğul olmaq və öz sağlamlığına diqqət yetirmək lazımdır.

Bir çox araşdırmalar göstərir ki, insan nə qədər çox tərəvəz və meyvə qəbul etsə, orqanizmin qoruyucu təsiri bir o qədər yaxşı özünü göstərir.

Eyni zamanda, onlardan çox istifadə etməməlisiniz, çünki tərəvəzlərin həddindən artıq istehlakı ziyan ola bilər. Hər hansı bir pəhrizdən əvvəl həkiminizlə məsləhətləşmək tövsiyə olunur.