Tümen Sənaye Universitetinin (TİU) media və xarici kommunikasiyalar şöbəsi bildirib ki, universitetin mütəxəssisləri Arktika bölgələrində bitən bitkilərdən sinbiotik hazırlayıblar.

Prebiyotiklər və probiyotiklərdən ibarət olan bu məhsul mədə-bağırsaq traktının (GİT) pozğunluqlarının qarşısını almaq üçün nəzərdə tutulub. Alimlər bu maddəni aşağı kalorili peçenye kimi qənnadı məmulatlarına əlavə etməyi planlaşdırırlar.

Sinbiotik yaratmaq üçün mütəxəssislər Arktika şəraitində böyüyən lingonberry və kalendula yarpaqlarından in vitro yetişdirilən kallus kütlələrindən istifadə edirlər. Bu bitkilər sağlamlığı qorumağa və immunitet sistemini gücləndirməyə kömək edən qlikozidlərlə zəngindir.

Sinbiotik mədə-bağırsaq traktının tərkibini yaxşılaşdırmaq, həzmi normallaşdırmaq və allergik reaksiya riskini azaltmaq üçün nəzərdə tutulub.