Marqarin münasib qiymətə və uzun raf ömrünə görə tez-tez kərə yağı əvəzedicisi kimi istifadə olunan məhsuldur. Bununla belə, onun sağlamlıq faydaları və təhlükəsizliyi sualı elm adamları və dietoloqlar arasında çoxlu mübahisələrə səbəb olur. Foodinfo.az xəbər verir ki, marqarin bitki yağlarından (günəbaxan, soya, qarğıdalı və s.) emal edilərək hazırlanır. İstehsal prosesində məhsula emulqatorlar, konservantlar, dadlandırıcılar və bəzən heyvan mənşəli yağlar əlavə edilir.
Kərə yağı ilə müqayisədə marqarində daha az doymuş yağ turşuları var ki, bu da ürək-damar xəstəlikləri riskinin artması ilə əlaqələndirilir. Marqarin bitki mənşəli yağlardan hazırlandığı üçün tərkibində xolesterin yoxdur, bu da ürək problemi olan insanlar üçün faydalı ola bilər. Bəzi marqarin növləri əlavə olaraq A, D və E vitaminləri ilə zənginləşdirilir.
Marqarinin ən böyük mənfi cəhətlərindən biri bitki yağlarının hidrogenləşməsi zamanı əmələ gələn trans yağların tərkibində olmasıdır. Trans yağlar ürək xəstəliyi, piylənmə və diabet riskinin artmasına səbəb ola bilər. İstehsalçılar məhsullarda trans yağların miqdarını azaltsalar da, bəzi növ marqarinlərdə hələ də mövcuddur.