Düzgün deyirlər ki, “çay bir emosiyadır”, çünki o, əhval-ruhiyyəni dərhal yüksəldir və bədəninizə günə başlamaq üçün lazım olan enerjini verir. Ancaq bu səhər ritualının həzm sağlamlığınızı səssizcə poza biləcəyini bilirsinizmi? 

Foodinfo.az xəbər verir ki, çay dünyada ən çox sevilən içkilərdən biridir və 3000-dən çox çay növü var. Bəs bilirsinizmi, niyə səhiyyə mütəxəssisləri ac qarına çay içməkdən çəkinin deyirlər? Bunun cavabı çayın növündən və hazırlanma üsulundan asılı ola bilər.

Səhər ilk içki bakteriyaların yuyulmasına kömək edir, lakin səhərlər yüksək miqdarda kofein və süd içmək, həzm və maddələr mübadiləsinə təsir edən bakteriyaların ağızdan bağırsaqlara axmasına təsir göstərə bilər. Bu təcrübə yalnız həzmə, maddələr mübadiləsinə təsir etmir, həm də bağırsaq sağlamlığının pisləşməsinə səbəb olur.

Boş bir mədədə yüksək kofein əsaslı içkilər içmək ürək yanmasına, şişkinliyə, ağrıya və xora ağrısını artıra bilər. Bunun səbəbi çay/kofein əsaslı içkilərin tərkibindəki turşunun mədədəki həzm turşularına müdaxilə edərək şişkinliyə və turşu reflüsinə səbəb olmasıdır.

Ac qarına çay içmək sizi susuzlaşdıra bilər. Bunun səbəbi çayın sidikqovucu olduğu üçün tez-tez sidiyə getməyə səbəb olmasıdır. 

Aç qarına çay içmək orqanizmin inkişafına təsir göstərə bilər, çünki çayda tanninlərin olması dəmirin və digər vacib qidaların qidadan udulmasına mane ola bilər.

Yan təsirləri olmayan çayı necə içmək olar?

Əgər siz sadəcə olaraq bir fincan çay olmadan bacardığınız qədər fəaliyyət göstərə bilməyən birisinizsə, o zaman zəhərinizi ağılla seçmək bu cür yan təsirlərin qarşısını almağa kömək edə bilər.

Kofein və ya laktozası sıfır olan və həzmi sürətləndirən bitki çaylarına keçin.

Şüyüd, zərdəçal, neem, tulsi, limon və ya sinir sistemini sakitləşdirən və bakteriyaların bədəndən atılmasına kömək edən otlarla evdə çay hazırlayın.

Şəbnəm