Banan dünyanın ən məşhur meyvələrindən biridir. Onlar kalium, C və B6 vitaminləri də daxil olmaqla vitamin və minerallarla zəngindir.
Foodinfo.az xəbər verir ki, bununla belə, hər hansı digər məhsul kimi bananın da müsbət və mənfi xüsusiyyətləri var.
Bu meyvənin tərkibində qan təzyiqini tənzimləməyə kömək edən kalium, həmçinin immunitet sistemini gücləndirən və infeksiyalarla mübarizə aparan C və B6 vitaminləri var. Bananlarda həzmi yaxşılaşdırmağa və qan xolesterolunu azaltmağa kömək edən pektin var. Banandakı triptofan, əhvalınızı yaxşılaşdıran və stress səviyyənizi azaldan xoşbəxtlik hormonları serotonin və norepinefrin istehsal etməyə kömək edir.
Banan yüksək miqdarda şəkər ehtiva edir, ona görə də onları yemək qanda qlükoza səviyyəsinin yüksəlməsinə səbəb ola bilər.
Bəzi insanlarda allergik reaksiyalara (qaşınma, ürtiker və tənəffüs problemləri) səbəb ola bilər. İshal, ürəkbulanma və qusma səbəb ola bilər.
Bananların tərkibində yüksək miqdarda kalium var, ona görə də onları çox miqdarda yemək böyrək və ya ürək-damar xəstəliklərindən əziyyət çəkən insanlar üçün təhlükəli ola bilər. Tərkibindəki turşular banan çox miqdarda və ya tez-tez istehlak edildikdə diş minasına zərər verə bilər.