Yumurta çox sağlam məhsuldur, hər gün yeyilə bilər. Foodinfo.az xəbər verir ki, bir qayda olaraq, səhər yeməyi üçün yumurtalı yeməklər seçilir. Bununla belə, əgər onları səhv hazırlasanız, xərçəngə tutulma riski arta bilər.

Mütəxəssislərin sözlərinə görə, yüksək temperaturun təsiri altında yumurtalarda oksisterollar əmələ gələ bilər. Bu kimyəvi maddələr bədəndə iltihaba səbəb ola bilər və damarları qalınlaşdıra bilər.

Oksisterollar yumurtalar uzun müddət 176°C-dən yuxarı temperaturda olduqda əmələ gəlir. Adi bir qızartma qabı 180 ° C-ə qədər qızdıra bilər. Beləliklə, çox bişmiş sarısı olan ən adi pişmiş yumurta sağlamlığa ciddi zərər verə bilər.

Alimlərin fikrincə, oksisterollar xərçəngin inkişaf riskini 22% artırır, xolesterolun yığılmasına kömək edir, ürək və qan damarlarının vəziyyətinə mənfi təsir göstərir.