
Bir insanın qidalanması onun sağlamlığına əhəmiyyətli dərəcədə təsir göstərir. Foodinfo.az Hibiny.ru-ya istinadən xəbər verir ki, yeni araşdırma göstərib ki, məşhur giləmeyvədən kiçik bir hissəni qida rasionunuza daxil etmək ürəyin, beynin fəaliyyətini yaxşılaşdırır və hətta qan təzyiqini aşağı salır.
San Dieqo Dövlət Universitetinin doktoru Şirin Houshmand və onun həmkarları 60-70 yaş arası 25 sağlam yaşlı böyüklər üzərində klinik sınaq keçirdilər. Tədqiqat iştirakçıları 8 həftə ərzində hər gün 26 q dondurulmuş qurudulmuş çiyələk tozu (2 porsiya təzə giləmeyvə bərabər) istehlak etdilər. Daha sonra 4 həftəlik fasilə verdilər, bundan sonra əlavə 8 həftəlik əlavə qəbul etdilər.
Təcrübə zamanı iştirakçıların koqnitiv performansı, kardiometabolik hazırlığı, bel ətrafı və qan təzyiqi ölçüldü.
Məlum olub ki, çiyələk yeyənlərin koqnitiv emal sürəti 5,2% artıb, sistolik qan təzyiqi isə 3,6% yaxşılaşıb. Eyni zamanda, bədənin ümumi antioksidan qabiliyyəti də artaraq ürək-damar xəstəlikləri riskini azaldır.
Doktor Houshmand qeyd edir ki, çiyələyin ürək-damar sistemi üçün faydalarını sübut edən tədqiqatlar artıq aparılıb. Yeni təcrübə əvvəlki tapıntıların bəzilərini təsdiqləyib.
Tədqiqatçılar deyirlər ki, menyuya kiçik porsiya çiyələk əlavə etmək kimi sadə pəhriz dəyişikliyi yaşlı insanların sağlamlığını əhəmiyyətli dərəcədə yaxşılaşdıra bilər.