
Fındıq və quru meyvələr sağlam yağlar, vitaminlər və mikroelementlərlə zəngin olduğu üçün çox vaxt ideal qəlyanaltı seçimi hesab olunur. Foodinfo.az Rbc.ua-ya istinadən xəbər verir ki, lakin siz porsiyalarınıza nəzarət etməsəniz, onların kalorililiyi tələyə çevrilə bilər.
Fındıq omeqa-3 yağ turşuları, zülal və maqnezium mənbəyidir. Onlar pis xolesterol səviyyəsini aşağı salmağa kömək edir və ürək sağlamlığını dəstəkləyir. Lakin onların yüksək kalorili olması səbəbindən onların nəzarətsiz miqdarı artıq çəkiyə səbəb ola bilər.
Aclıqdan qurtulmaq üçün insana orta hesabla 330 kkal olan 50 q qoz-fındıq lazımdır. Müqayisə üçün bu:
Demək olar ki, standart bir hamburger qədər.
Orta hesabla 2000 kkal pəhriz üçün gündəlik kalori ehtiyacının 1/6 hissəsi.
Başqa bir qəlyanaltı qoz-fındıq əlavə etsəniz, gündəlik pəhrizinizin üçdə biri qəlyanaltılara gedəcək.
Qoz-fındıqların çox miqdarda (sağlam olsa da) bədəni həddindən artıq yükləyə biləcəyini nəzərə almağa dəyər.
Qurudulmuş meyvələr şirniyyatlara təhlükəsiz alternativ kimi görünür. Onların tərkibində lif, antioksidanlar və vitaminlər var. Bununla belə, qurutma prosesində meyvədən su buxarlanır və şəkər konsentrasiyası əhəmiyyətli dərəcədə artır.
Orta hesabla 100 q quru meyvədə 230 kkal var ki, bu da bir porsiya kartof qızartması ilə müqayisə edilə bilər.
Qurudulmuş meyvələr də insulində kəskin sıçrayışlara səbəb ola bilən çox miqdarda təbii şəkər ehtiva edir. Və bu, aclığın və lazımsız qəlyanaltıların sürətlə qayıtmasına səbəb ola bilər.